Kako da najlakše odviknete dete od cucle?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Naučite decu koliko je oralna higijena važna!

Bebe i mala deca su skoro nezamislivi bez dude. Međutim, dok ih mnogi roditelji koriste da bi smirili svoju decu i pružili svojevrsnu utehu detetu, stručnjaci sve češće navode posledice koje često korišćenje cucla može da izazove.

Neke od posledica mogu biti deformacija desni i ugriza, nepravilan položaj jezika ili drugačiji način gutanja, što na kraju može dovesti do govornih poteškoća.

Zbog toga je važno da se upoznate sa metodama koje mogu pomoći vašem detetu da odvikne.

Jedan od najboljih načina da se postepeno ograniči upotreba dude. Najbolje bi bilo da detetu cuclu date samo kada ide na spavanje.

Takođe, poželjno je da koristite pohvalu umesto kritike. Pohvalite dete kada ne nosi dudu, dajući mu zvezdicu ili na nekom papiru.

Ono što je važno napomenuti jeste da mnoga deca posežu za cuclom iz dosade.

Zato je najbolje da ih zaokupite drugim stvarima. Dajte im igračke koje vole ili smislite neke obrazovne i zabavne igre koje će im odvratiti pažnju.

Kada dođe vreme da potpuno odbacite dudu, koristite neke druge umirujuće metode kao što je ljuljanje kada pokušava da zaspi ili pričajte im priču o tome kako duda mora da ode negde drugde.

Deca vole kreativnost, a ideja o „ostavljanju dude“ može im pomoći da se lakše oproste. Važno je da budete strpljivi u odbijanju i da obavestite one koji svakodnevno dolaze u kontakt sa vašim detetom.

Konačno, važno je i vreme kada započinjete ovaj proces. Ne uskraćujte detetu cuclu kada je u teškom periodu, na primer, ako se selite, imate drugog člana porodice, dete kreće u vrtić ili školu i druge promene koje mogu da zbune dete.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas