Kako alkohol utiče na jetru: Ozbiljne posledice se mogu sprečiti ako reagujete na vreme
- Datum: 09.03.2024
- Izvor: B92 / Foto: Pexels/Pixabay
Jetra je najveći organ u ljudskom telu. Potreban je za stotine procesa u organizmu, uključujući razgradnju toksina, između ostalog i alkohol.
Kako je to prvi organ koji se „susreće“ sa popijenim alkoholom, nije iznenađujuće što je posebno osetljiv na dejstvo alkohola, piše Ešvin Danda, izvanredni profesor hepatologije na Univerzitetu u Plimutu.
Alkohol može prouzrokovati dugotrajnu oštećenje jetre, pa njen oporavak zavisi od toga kolika je šteta pričinjena, odnosno ponekad je šteta nepopravljiva, upozorava on.
„Ostali organi, uključujući mozak i srce, takođe mogu biti oštećeni dugotrajnom prekomernom konzumacijom alkohola. Ali kao specijalista za jetru, svakodnevno se susrećem sa ljudima koji imaju oboljenja jetre koja su posledica prekomerne konzumacije alkohola. Reč je o spektru bolesti u rasponu od taloženja masti u jetri (masna jetra) do stvaranja ožiljaka (ciroze) i obično ne izaziva nikakve simptome sve do veoma kasnih stadijuma oštećenja organa“, objašnjava hepatolog.
U početku, alkohol čini jetru masnom. Masnoća izaziva upalu jetre. Kao odgovor, jetra pokušava da se izleči stvaranjem ožiljnog tkiva. Ako se ovo nastavi bez kontrole, cela jetra može da postane mreža ožiljaka sa malim ostrvima „dobre“ jetre između, što znamo pod nazivom ciroza. U kasnim stadijumima ciroze, kada jetra otkazuje, ljudi mogu da požute (žutica), oteknu od tečnosti, postanu pospani i zbunjeni. Ovo stanje je ozbiljno i može biti fatalno, upozorava on.
Većina ljudi koji redovno piju više od preporučene granice od 14 jedinica alkohola nedeljno (to jest, oko šest pinti piva normalne jačine sa 4 procenta alkohola, ili oko šest prosečnih (175 ml) čaša vina od 14 procenata alkohola) će imati masnu jetru. Dugotrajna i prekomerna konzumacija alkohola povećava rizik od nastanka ožiljaka i ciroze.
Na sreću, postoje dobre vesti: kod ljudi sa masnom jetrom, nakon samo dve do tri nedelje odvikavanja od alkohola, jetra može da zaraste, izgleda i funkcioniše kao nova. Kod ljudi sa upalom jetre ili blagim ožiljcima, čak i u roku od sedam dana od prestanka konzumiranja alkohola, može doći do vidljivog smanjenja masti u jetri, upale i ožiljaka. Prestanak konzumiranja alkohola na nekoliko meseci omogućava jetri da se izleči i vrati u normalu.
Kod teških alkoholičara sa težim ožiljcima ili otkazivanjem jetre, uzdržavanje od alkohola nekoliko godina smanjuje mogućnost pogoršanja otkazivanja jetre i smrti. Međutim, osobe koje piju mogu postati fizički zavisne od alkohola, a nagli prestanak alkohola može izazvati krize. U blagom obliku one su u vidu drhtavice i znojenja. Ozbiljniji simptomi uključuju mogućnost halucinacija, napada, pa čak i smrti. Zato je važno da se alkoholizam leči u saradnji sa lekarima.
Prestanak konzumiranja alkohola pozitivno utiče na san, funkciju mozga i krvni pritisak. Dugotrajna apstinencija od alkohola smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka (uključujući jetru, pankreas i debelo crevo) i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Naravno, alkohol nije jedini uzrok lošeg zdravlja. Prestanak ima mnoge zdravstvene prednosti, ali nije lek za sve. Treba ga posmatrati kao deo zdravog načina života, uključujući uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje.
„Dakle, ako se setite mita o Prometeju, čiju su jetru kljucale ptice, a novi organ uporno rastao, treba reći da jetra ima neverovatnu moć da se samoleči nakon oštećenja, ali to važi za oštećenja koja su bezopasna. Ako prestanete da pijete i imate samo masnu jetru, ona se brzo može vratiti u normalu. Ako ste u početku imali oštećenu jetru (cirozu), prestanak konzumiranja alkohola omogućiće izvesno zarastanje i poboljšanje funkcije, ali ne može da poništi svu štetu koja je već učinjena“, upozorava hepatolog.
Dakle, ako želite da brinete o svojoj jetri, pijte umereno i držite se pravila bez alkohola dva do tri dana u nedelji. Na taj način nećete morati da se oslanjate na magične moći samoisceljenja jetre da biste ostali zdravi.