Kada dođu teška vremena, primenite vabi-sabi!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kada dođu teška vremena, primenite vabi-sabi!

Vabi-sabi nudi utočište od opsesije savremenog sveta savršenstvom, a nesavršenosti prihvata kao sve značajnije.

U svetu koji je prožet visokim nivoima stresa, brzim životom, nerealnim potragama za savršenstvom i trkom za materijalnim stvarima, postoji jedan drevni japanski način života koji može biti upravo ono što nam je potrebno.

Koncept vabi-sabi duboko je ukorenjen u Japanu, iako nije formalna ideja. Po definiciji reči predstavlja budistički pogled na činjenice postojanja koji glasi: „I život i umetnost su lepi ne zato što su savršeni i večni, već zato što su nesavršeni i prolazni.“

Vabi-sabi je koncept koji nas pokreće da neprestano tragamo za lepotom u nesavršenosti i prihvatamo prirodniji ciklus života. Podseća nas da su sve stvari, uključujući nas i sam život, nestalne, nepotpune i nesavršene.

Vabi govori o prepoznavanju lepote u skromnoj jednostavnosti. Poziva nas da otvorimo svoje srce i odvojimo se od taštine materijalizma kako bismo umesto toga mogli iskusiti duhovno bogatstvo.

Sabi se bavi protokom vremena, načinom na koji sve stvari rastu, stare i propadaju i kako se to lepo manifestuje u predmetima. To sugeriše da je lepota skrivena ispod površine onoga što zapravo vidimo.

Zajedno, vabi-sabi opisuje koncept pronalaženja savršenstva u onome što je nesavršeno. To je osećaj koji podstiče harmoniju i spokoj u onome što je nekomplikovano i neupadljivo.

Vabi-sabi je često bio vezan za japansku ceremoniju ispijanja čaja, ritual koji pokazuje pažljivost i skromnost, koji su potrebni za potpuno razumevanje života.

To je način života i misaoni proces. Onaj koji nas uči da pronalazimo radost u jednostavnim stvarima i da budemo promišljeni u svemu što radimo, govorimo i mislimo.

Ovo su samo neki od primera vabi-sabi filozofije života:

– Japanci će radije u stanu ostaviti nameštaj koji im mnogo znači, pa makar i oštećen. Slomljena ručka na fioci ne znači da moramo odbaciti celu komodu.

– Stari automobil Japanci neće tek tako zameniti za moderniji, pre će ga redovno voziti na popravke.

– Umesto bildovanja i estetskih zahvata, više se isplati raditi na sebi i ne oslanjati se toliko na fizički izgled.

– Stajanje u redovima, kašnjenje autobusa ili promena plana nije razlog za živciranje nego trenutak u kojem možemo zastati, isključiti mozak i opustiti se.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.