Jedan vitamin je ključan za mladalačku kožu: Doprinosi svežem izgledu i pozitivno utiče na proces starenja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Jedan vitamin je ključan za mladalačku kožu: Doprinosi svežem izgledu i pozitivno utiče na proces starenja

Prema stručnjacima ovaj vitamin je ključan za mladalačku kožu i svež ten.

Ne potcenjujte moć hrane za kožu, kaže Entoni Jan, MD. Holistički plastični hirurg koji otkriva šta je nephodno da dođete do čvrste i elastične kože.

– Hrana bogata hranljivim materijama je velika stvar koju možete učiniti da usporite proces starenja – izjavljuje on.

Zašto je vitamin C neophodan za mladalačku kožu

Telo prirodno stvara otpadne proizvode, zvane slobodni radikali, koji oštećuju DNK ćelija. „Ako im se pruži prilika, oni u osnovi napadaju ćelije i kradu im elektrone“, objašnjava Jan.

Slobodni radikali su u izvesnoj meri neizbežni, iako faktori životne sredine kao što su izlaganje suncu, pušenje i prerađena hrana mogu doprineti još većem nagomilavanju.

U nekom trenutku, vaše telo može razviti toliko slobodnih radikala da prolazi kroz stanje oksidativnog stresa, koji je povezan sa ubrzanim starenjem kože. Antioksidansi služe kao prirodna odbrana tela od slobodnih radikala. I tu nastupa vitamin C!

– Antioksidante možete unositi i putem šarenog voća i povrća, a možete naneti antioksidante i na površinu kože – kaže on. Pomislite na pomorandže, paprike i drugu hranu bogatu vitaminom C, kao i serume koji ga sadrže.

Ali antioksidativna zaštita nije jedina tačka na pojasu vitamina C. On je takođe apsolutno neophodan za proizvodnju kolagena – što je direktno povezano sa čvrstom, mladalačkom kožom.

U stvari, vaše telo ne može efikasno da proizvodi kolagen bez antioksidansa. Vitamin C je zapravo u stanju da podstakne proizvodnju fibroblasta i reguliše sintezu kolagena, ili put kojim se kolagen stvara.

– Ako nemamo dovoljno vitamina C u našoj ishrani, kolagen se ne može efikasno proizvoditi – kaže Jan. Opet, on ukazuje na hranu bogatu vitaminom C poput citrusa.

Uz to, suplementi vam mogu pomoći da postignete dnevnu kvotu vitamina C. Na taj način vaše telo dobiće potrebnu hranu svakodnevno, piše sajt Mind body green.

Vitamin C je neophodan za mnoge funkcije u telu. On ne samo da pruža antioksidativnu podršku već je direktno uključen u proizvodnju kolagena (poznatog kao porodica proteina koji održavaju kožu zategnutom i čvrstom).

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.