Jaje čuvarkuća: Važno je čuvati ga cele godine iz sledećih razloga, a ovo je jedino ispravno uraditi sa prošlogodišnjim

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
JAJE ČUVARKUĆA: Važno je čuvati ga cele godine iz sledećih razloga, a ovo je JEDINO ISPRAVNO uraditi sa prošlogodišnjim

Mnoge ljude muči pitanje šta se zapravo radi sa čuvarkućom od prošlog Uksrsa, kao i zašto je čuvamo svih 12 meseci – zato vam mi donosimo odgovore i razrešavamo dileme.

U Srbiji se povodm najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrska farbaju jaja i to na Veliki petak. Čuvarkuća je, prema narodnom verovanju, prvo jaje koje se farba u crvenu boju. Smatra se da štiti kuću i ukućane, kao i da tera zle sile i demone. Obavezno se čuva do narednog Velikog petka, jer predstavlja branitelja doma od svega lošeg.

Šta se radi sa čuvarkućom od prošle godine?

Kad se ofarba nova čuvarkuća, stara se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno, kao i da bi zaštitilo domaćinstvo od vremenskih nepogoda.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Umivanje specijalnom vodom

Nekada se poštovao stari običaj i ritual da se ofarbana čuvarkuća noć pred Vaskrs ostavi da prenoći u vodi sa bosiljkom, drenom i biljkom zdravac, a porodica se na Vaskršnje jutro umivala tom vodom da bi svi bili dzravi tokom cele godine, a pogotovo deca.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.