Jaja nikako ne treba kuvati u vodi, postoji bolje rešenje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Jaja nikako ne treba kuvati u vodi, postoji bolje rešenje

Sledeći put kada budete želeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuvano jaje, nemojte ga kuvati u vodi.

Voda prska svuda okolo, ljuska može da pukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Sledeći put kada budete želeli da pripremite tvrdo ili meko kuvano jaje, nemojte ga kuvati u vodi.

Kuvajte jaja na pari

Sve što vam treba je lonac sa parom i malo vode. Sipajte malo vode u šerpu (važno da ne dodiruje nastavak), pa preko nastavka za paru rasporedite jaja i prokuvajte vodu. Ultravruća para će zagrejati jaje na isti način kao ključala voda ili vreli tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuvanje na pari nežnije – belance će biti mekše, a žumanca kremastije.

Za tvrdo kuvano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta.

Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mlevenog bibera i uživajte. S druge strane, za meko kuvano jaje – a za savršeno kuvano belance i žumanca kuvajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj, još jedan kulinarski trik – kako znati da li je jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu sa vodom. Ako potone, onda je sveže, a ako pluta, znači da više nije za upotrebu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.