Izbegavajte sledeće namirnice za doručak

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Stalno nešto grickate? Koliko je to štetno za vaš organizam?

Iako je važno sve konzumirati umereno, trebalo bi da izbegavamo sledeće namirnice za doručak:

Beli tost hleb

Beli hleb će vas držati sitima kraće u odnosu na crni, jer je znatno siromašniji vlaknima. Takođe, prahrana, bogata vlaknima, pomaže u održavanju zdravlja creva i smanjenju holesterola.

Masni doručak

Umesto prženih jaja i masne slanine birajte kuvana jaja i prženu slaninu. Dodajte pečurke za vlakna i zdrave masti. Izbegavajte visokokalorične aditive kao što je kečap.

Samo smutiji

Samo voćni smutiji mogu biti bogati šećerom. Dodajte lisnato povrće za manje šećera i više proteina. Takođe, voće nema dovoljno proteina, pa razmislite o suplementaciji proteinskim prahom biljnog porekla za duži osećaj sitosti.

Pahuljice

Pahuljice pune šećera mogu izazvati skok šećera u krvi. Obratite pažnju na veličinu porcija i izbegavajte one sa visokim sadržajem šećera.

Instant ovsene kaše sa ukusom

Ako koristite instant kaše, pazite na visok sadržaj šećera i soli. Izaberite običnu kašu i dodajte voće za prirodnu slatkoću.

Kroasan sa krem sirom

Kroasani su visokokalorični, a krem sir može biti bogat mastima i kalorijama. Radije birajte raženi hleb i smanjite unos krem sira.

Kafa sa sirupom

Dodavanje sirupa kafi može povećati unos šećera. Radije koristite prirodne arome poput cimeta.

Gotovi sendviči za doručak

Često su puni masti, šećera i soli. Radije pripremite zdraviju opciju kod kuće.

Mafin od borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali to ne znači da su mafini od borovnice zdravi! Ovi slatkiši obično sadrže malo borovnica i puni masti i kalorija. Ako ipak izaberete mafin od borovnice, uverite se da paket sadrži prave borovnice. Neki brendovi koriste lažne borovnice, a zdravstvene prednosti pravih borovnica su značajne.

Koncentrovani sok od pomorandže

Što više obrade hrana prolazi, više hranljivih materija gubi. Dobar primer je koncentrovani sok od pomorandže. Koncentrat sadrži manje hranljivih materija od svežeg soka, a takođe je bogat fruktozom, što može izazvati nagli porast šećera u krvi. Jedite celu pomorandžu umesto koncentrovanog soka.

Preskakanje doručka

Preskakanje doručka može dovesti do prejedanja kasnije tokom dana i usporiti vaš metabolizam.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.