Inovacije koje ubzano menjaju automobile

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Inovacije koje ubzano menjaju automobile

Brzi tehnološki razvoj ubzano menja automobilsku industriju.

Futurističke prognoze i očekivanja postaju realnost u mnogo kraćem vremenu nego što su ranije inovacije unosile promene u svet automobila.

Danas govorimo o auto pilotu, automatskom parkiranju, automatizovanom kočenju ako senzori registruju pešake u kritičnoj blizini. Sve više modela ima ugrađene kamere za osmatranje zadnjeg dela automobila. Hibridna vozila prelaze sve duže relacije pokretanjem samo na struju. Najavljuje se serijska proizvodnja automobila koji od 0 do 100 kilometara na sat ubrzavaju za manje od dve sekunde!

Inovacije idu različitom smerovima, tako da je jednima u fokusu razvoj tehnologije samoupravljajućih automobila, drugi su okrenuti razvoju električne revolucije, treći povećanju bezbednosti vožnje. Da li možda ima i onih koji razmišljaju da se pokretanje automobila ostvaruje akumuliranjem sunčeve energije direktno u automobil tokom vožnje! Velike ideje znaju da budu i veliki pokretači promena, ali je i ovaj sadašnji nivo impresivan u odnosu na brzinu ranijih inovacija koje su menjale svet automobila u 20. veku.

Inovacije koje beleži istorija

Možemo samo zamisliti koliko su vozači bili obradovani primenom električnog paljenja automobila, umesto ručnog, koje je prvi put omogućeno 1911. godine. I koliko su hidraulične kočnice nešto kasnije unele sigurnosti u vožnji. Pa uvođenje svetlosne signalizacije ili automatskog menjača na automobilima koji su proizvođeni pre Drugog svetskog rata.

U posleratnim decenijama sledilo je elektronsko ubrizgavanje goriva i nova snaga automobila, onda ugradnja sigurnosnih pojaseva, pa ABS sistem kočenja koji sprečava blokiranje točkova, airbag koji spasava živote, GPS i navigacija za bolju orijentaciju, elektronski program stabilnosti (ESP), pogon na sva četiri točka, klima uređaj…

Bez ovde nabrojanog današnji automobili ne bi bili ono što jesu – brza, udobna i sve sigurnija prevozna sredstva, dizajnirana prema kriterijumima funkcionalnosti i lepog izgleda. Mada treba primetiti da u ovim koje viđamo po Srbiji, u proseku starih oko 15 godina, što šta od ovog nedostaje. Ali važno je da idu.

Šta su doneli servo motori i led sijalice za auto

Najčešća primena koju servo motori imaju u automobilskoj industriji su u upravljačkoj funkciji, kao pomoćni sistem za upravljanje vozilom. Umesto mehaničkog volana koji mehaničkom vezom upravlja točkovima, servo volan koristi hidrauličnu silu i značajno olakšava upravljanje.

Potrebno je znatno manje napora pri okretanju servo volana i manje prostora za manipulaciju vozilom. To bolje znaju vozači starije generacije koji imaju iskustvo upravljanja vozilom mehaničkim volanom. Mlađi znaju samo novije modele sa servo sistemom za upravljanje. Oni omogućavaju bezbednije kretanje pri velikim brzinama i značajno lakše upravljanje automobilom.

Servo motori, zahvaljujući kontinuiranim tehnološkim usavršavaniima poslednjih decenija, danas imaju sposobnost brzog reagovanja i precizne i tačne kontrole. To je vrsta elektromotora koji vrši podešavanja i korekcije kako bi pomerio izlaznu osovinu u željeni položaj i tako delovao na okruženje u širokom spektru aplikativne primene. Pored automobilske industrije, primenu nalazi u oblasti robotike, industrijske automatizacije, vazduhoplovne i medicinske opreme.

Pojedine oblasti posebno su zainteresovane za dalji razvoj koji će omogućiti da servo motori budu integralni deo autonomnih vozila, automatizacije sistema u kućama i poslovnim prostorima, kao što su kontrola i upravljanje osvetljenjem i temperaturom, i u naprednijoj robotici koja će koristiti veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za precizniju kontrolu robota.

Kao što su servo motori doneli daleko lakše i bezbednije upravljanje vozilima, tako su i led sijalice za auto dale veću snagu i opseg osvetljenja, postajući tako standard u novijim modelima, a naročito luksuznijim automobilima. Led farovi su, zahvaljujući mogućnostima svog oblikovanja, dali slobodu dizajnerima da rade maštovita rešenja svetlosne signalizacije, modernog izgleda i sa punom funkcionalnošću.

Prednosti led osvetljenja

Prednosti led sijalice za auto je što snažnije i izrazitije svetli od halogene sijalice, koristeći pritom manji deo energije. Istina, oni koji su probali napominju da se akumulator ipak brzo prazni ako svetla ostanu uključena.

Sudeći prema popularnosti i zastupljenosti, led sijalice za auto su funkcionalno i praktično rešenje jer daju dobro osvetljenje u svim vremenskim uslovima i noću. Ugrađuju se i na veća vozila, kombije, kamione, autobuse, ali i na motocikle i bicikle.

Istina, ima i drugačijih iskustava po kojima ove sijalice ne ispunjavaju očekivanu dobru vidljivost po magli i snegu. Možda su ovo prestrogi i naglašeni subjektivni utisci, nastali u otežanim uslovima za vožnju, ali se ne mogu zanemariti pogotovo što se radi o bezbednosti na putu.

Ovo pre ukazuje na potrebu daljeg unapređenja automobilske rasvete, u čemu led sijalice sigurno imaju dobru budućnost. To obećavaju njihove sadašnje karakteristike u pogledu dugotrajnosti korišćenja, jačine svetla i otpornosti na udare i vibracije. Uz to ide o rastuća raznovrsnost led proizvoda za rasvetu, koji se koriste za osvetljenja enterijera u kućnim i poslovnim prostorima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas