Hrvatski nadbiskup usred Subotice hvalio zločinca! Kutleša veličao Stepinca i pljunuo na žrtve genocida nad Srbima!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Hrvatski nadbiskup usred Subotice hvalio zločinca! Kutleša veličao Stepinca i pljunuo na žrtve genocida nad Srbima!

Ovo slavljenje Stepica, posebno u kontekstu mesta i vremena, izgleda kao namerno prenebregavanje bolne istorije i patnje nevinih žrtava srpskog naroda.

Obraćanje monsinjora dr Dražena Kutleše, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, u Subotici, u katedrali svete Terezije Avilske, izazvalo je duboko negodovanje i šok.

Kutleša je, naime, u svom govoru hvalio Alojzija Stepica, ozloglašenog hrvatskog nadbiskupa u vreme NDH tokom Drugog svetskog rata.

Stepinac, poznat po svojim kontroverznim stavovima i delima, uključujući pokatoličenje Srba i saradnju s ustašama i nacistima, je figura koja i danas donosi brojne nedoumice .

Kutlešino predstavljanje Stepinca kao „blaženog i vernog pastira“ predstavlja negiranje genocida nad Srbima, i ignorisanje mračne strane njegove prošlosti, posebno njegovog uticaja na stradanje Srba, Jevreja i Roma tokom rata.

Ovo slavljenje Stepica, posebno u kontekstu mesta i vremena, izgleda kao namerno prenebregavanje bolne istorije i patnje nevinih žrtava srpskog naroda!

Podsećamo, Stepinac je bio zagrebački nadbiskup u vreme NDH, između 1941. i 1945. godine. Optužen je za brojne zločine, uključujući pokatoličenje Srba i političku saradnju s ustašama i nacistima.

Nakon rata, osuđen je na zatvorsku kaznu. Uprkos tome, proces kanonizacije pokrenut je dolaskom Franje Tuđmana na vlast u Hrvatskoj, a 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio ga je za „blaženika“.

Međutim, ovakve odluke su naišle na oštar otpor SPC i države Srbije, a papa Franja je 2015. godine obustavio postupak kanonizacije Stepica.

Uprkos tome, njegovo hvaljenje od strane visokih crkvenih zvaničnika kao Kutleše, bez osude njegovih dela iz prošlosti, ostaje duboko problematično i bolno za mnoge.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas