Gujon: Vučić na Sednici SB UN izneo tačne i precizne argumente

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Gujon: Vučić na Sednici SB UN izneo tačne i precizne argumente

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sednici saveta bezbednosti UN izneo tačne i precizne argumente i da nije govorio emotivno, već je koristio pravnu teminologiju koja je jako važna.

On je ocenio da će taj govor mnogo toga promeniti na međunarodom nivou.

„Pokazao je šta se stvarno dešava. Iskoristio takođe pravnu terminologiju koja je izuzetno važna, poput toga da Srbi doživljavaju zapravo progon. Da taj progon izaziva nepodnošljive uslove za život što stvara nepopravljivu štetu za njihov opstanak na Kosovu i Metohiji. I sve je to pravna terminologija koju možemo da nađemo u Rimskom statutu iz 1998. godine kojim je osnovan Međunarodni krivični sud. I možda, zahvaljujući toj terminologiji, mi ćemo moći da imamo razne pravce delovanja za našu diplomatiju u narednom periodu. Treba gledati šta je predsednik rekao, kako je to rekao, zato što je to izuzetno istorijski važno“, rekao je Gujon gostujući na TV Prva.

Gujon se osvnuo i na donetu rezoluciju Evropskog parlamenta i istakao da to, nažalost nije prva rezolucija koja govori nešto loše i neistinito o Srbiji i Srbima, ali je prvi put da je jedna takva rezolucija doneta uz podršku određenih političkih aktera iz Srbije.

„Ranije smo imali te rezolucije da se mi kao Srbija mešamo i ugrožavamo ustavni poredak tzv. Kosova. Da mi, pošto nismo priznali, odnosno nismo uveli sankcije Rusiji, onda treba da nam se blokira i zamrzne evropski put. Znači, bilo je takvih rezolucija i, naravno, svaka ta rezolucija je bila iskorišćena od strane onih koji ne žele dobro Srbima, poput Albina Kurtija“, rekao je on.

Međutim, kako objašnjava Gujon, to što je sada rezolucija podržana od strane opozicije, Srbiju stavlja u ne tako dobar položaj. Gujon je rekao da mu je neverovatno što opozicija nije iskoristila priliku u Evropskom parlamentu da govori o kršenju osnovnih ljudskih prava na KiM. Kako je rekao Gujon, svako ko se preziva na „ić“, ko god da je Srbin, a radi protiv interesa Srbije, neko će to istoristi baš u borbi protiv Srbije, kao što je uradio Aljbin Kurti, Gujon se još jednom osvrnuo na to da je sa Sednice saveta bezbednosti UN otišla slika u svet da je Srbija ozbiljna država i da jeste država, dok tvz. Kosovo nije.

Kako objašnjava Gujon, predsednik Vučić je argumentovano branio interese Srbije, dok je sa druge strane Aljbin Kurti govorio o „paralelnoj realnosti“, o tome da se nad Albancima vrši vek i po nekakav genocid.

„Bez argumenata, naravno to nije istina, ali on stvara tu realnost. To je izraz njihove paralelne realnosti koju su stvorili na KiM. Pitanje je kako su došli do toga da od jedne veoma male nacionalne manjine postanu baš za vek i po, više od 90 odsto stanovništva na KiM“, dodao je on.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.