Grupa od 33 savezne države SAD tuže Metu zbog nanošenja štete mentalnom zdravlju mladih

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Grupa od 33 savezne države SAD tuže Metu zbog nanošenja štete mentalnom zdravlju mladih

Grupa od 33 savezne države SAD, uključujući Kaliforniju i Njujork, podnela je tužbu protiv kompanije „Meta“ zbog, kako se navodi, nanošenja štete mentalnom zdravlju mladih i svesnog dizajniranja funkcija na Instagramu i Fejsbuku koje decu čine zavisnom od tih društvenih mreža.

U tužbi podnetoj sudu u Kaliforniji dodaje se da „Meta“ rutinski prikuplja podatke o deci mlađoj od 13 godina, bez pristanka njihovih roditelja, što predstavlja kršenje saveznog zakona, prenosi AP.

„Deca i tinejdžeri pate od lošeg mentalnog zdravlja, a za to su krive kompanije društvenih mreža, poput Mete“, rekla je njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms.

Ona je dodala da je kompanija profitirala od dečjeg bola „namerno dizajnirajući svoje platforme sa manipulativnim karakteristikama koje čine decu zavisnima od njih, istovremeno snižavajući njihovo samopoštovanje“.

Istraživanje Istraživačkog centra Pju pokazalo je da oko 95 odsto mladih uzrasta od 13 do 17 godina u SAD koristi društvene mreže, a više od trećine njih izjavilo je da ih koristi „skoro konstantno“.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas