Grozdić: Želimo da osiguramo da srpski jezik i ćirilica budu u upotrebi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Grozdić: Želimo da osiguramo da srpski jezik i ćirilica budu u upotrebi

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić izjavio je, nakon sastanka sa proširenim programskim odborom Naučno-obrazovnog kulturnog centra „Vuk Karadžić“ u Tršiću, da Ministarstvo želi da osigura da u budućnosti srpski jezik i ćirilica budu u upotrebi.

„Želimo da se osiguramo da u budućnosti srpski jezik i ćirilica biti u upotrebi i zato ćemo pomoći da savremene tehnologije nauče srpski jezik, kako bi sve generacije sa pametnim uređajima mogle da ih koriste“, rekao je Grozdić, a saopštilo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Grozdić je istakao značaj Naučno-obrazovnog kulturnog centra u Tršiću i ukazao na njegovu važnost kao Centra ključnog za očuvanje srpske kulture, tradicije, jezika i običaja.

Grozdić je naglasio posvećenost Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u podršci aktivnosti Centra, jer je Ministarstvo svesno važnosti humanističkih nauka koje daju izuzetan doprinos razvoju celokupne naučne zajednice, kao i razvoju srpskog društva.

„Naša podrška se vidi kroz značajno povećanje finansijskih sredstava koja smo odvojili za programsko finansiranje projekata, ali i na sve druge načine podržavamo i nastavićemo da podstičemo aktivnosti Centra“, rekao je Grozdić.

On je istakao uspeh programa „Leto u zavičaju“, koji ima fokus na deci iz dijaspore i naveo da više od 350 srpskih učesnika iz različitih zemalja sveta učestvuje u ovom programu.

„Ovakav program je doprinos jačanju naše kulturne diplomatije. Ulažemo u očuvanje srpskog jezika i nematerijalnog kulturnog nasleđa, stvaramo bogatstvo koje te vrednosti nose“, rekao je Grozdić.

Prema njegovim rečima, dugoročni cilj je da se osigura da srpski jezik i tehnologija napreduju zajedno, što će doprineti i napretku Republike Srbije i razvoju mladih talenata.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas