Greška koju pravite kad kuvate šargarepu: Evo zbog čega vam ne bude slatka kao med

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Greška koju pravite kad kuvate šargarepu: Evo zbog čega vam ne bude slatka kao med

Praznici su prošli i sezona je bogatih supa od povrća u koje kao jednu od osnovnih namirnica stavljamo i šargarepu. Međutim, mnogima se desi da, nakon što je skuvaju, ne bude toliko slatka kako priželjkujemo i kako smo navikli u, recimo, maminim jelima. Ako se to i vama dešava, možda pravite ovu grešku.

Mnogi šargarepu pre kuvanja, kao i ostalo korenasto povrće, pre konzumacije oljušte. Ali pitanje je da li je to ispravno. Neki će reći da je taj postupak obavezan, dok se drugi nikako neće složiti. Odgovor je tačan u oba slučaja, ali to će, naravno, uticati na njen ukus.

Da bi šargarepa zadržala svoj karakterističan sladak ukus nije je potrebno ljuštiti. Sasvim dovoljno će biti da je dobro očetkate da se skinu ostaci zemlje u kojoj je rasla i da se potom dobro opere pre nego što je izrendamo, isečemo ili celu kuvamo ili pečemo. Kora šargarepe nije tako debela kao kod krompira, buče ili cvekle pa njeno ljuštenje nije neophodno iako su vas možda tako učili ili ste mislili da je ispravno.

Pitate se sada da li je to i higijenski, odnosno zdravstveno ispravno? Ne morate brinuti, termička obrada namirnica, pa tako i šargarepe u jelu koje kuvate ili pečete, “odradiće” svoje, pogotovo ako ste je prethodno dobro očetkali i oprali.

Ne preporučuje se da se guli kora ove namirnice bogate beta karotenom zato što sadrži još neke hranjive supstance. To su pre svega vitamini K, C i E te B grupacije, ali i folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden. Šargarepa, koja osim u narandžastoj, dolazi i u žutoj, ljubičastoj, crnoj i crvenoj boji, takođe obiluje vrednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksicinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Zato sledeći put kada krenete da ljuštite šargarepu dva puta razmislite da li to zaista želite da učinite. Možda će vam oljuštena izgledati lepše, ali upravo je kora ta koja joj daje ukus koji priželjkujemo (i vitamine i minerale koje su nam potrebni).

Jedina situacija u kuvanju kod koje se preporučuje da oljuštite šargarepu jeste kada je kuvate na pari. Kora šargarepe kod takve pripreme može biti žilava, suva i neprivlačna za žvakanje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas