Grenel: Priština da se pridržava potpisanih sporazuma, nedovoljan pritisak na Kurtija

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Grenel: Priština da se pridržava potpisanih sporazuma, nedovoljan pritisak na Kurtija

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je na tribini u Novom Sadu da Evropska unija nije dovoljno odlučna u pritisku na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da je prvo potrebno sprovesti potpisane sporazume pre nego što se razgovara o novim.

Grenel je istakao da su predstavnici Prištine ti koji se ne pridržavaju dosadašnjih sporazuma, kao i da Kurti treba da formira ZSO koja je bila u mnogim sporazumima.

“Zašto to ne radi, ne razumem. Mislim da međunarodna zajednica treba da bude mnogo stroža prema njemu jer nije ispoštovao svoj zadatak“, navodi Grenel.

Komentarišući povećanje broja NATO trupa na KiM, Grenel je podsetio da je originalna namera bila da na KiM neće biti potrebno prisustvo NATO trupa.

“Da je predsednik Tramp na funkciji, ne bismo imali povećanje NATO trupa na Kosovu. Mi bismo smanjili snage NATO. Predlagali smo četiri različita sporazuma o normalizaciji, i tada sam rekao predsedniku Vučiću i predsedniku Tačiju da ako hoće posao za svoje mlade ljude, i ako žele da razvijaju svoju ekonomiju, da moraju da pričaju o boljem životu, a ne o politici“, kazao je Grenel.

Takođe je dodao “da će doći vreme kada će pritisak biti usmeren na Srbe da ostvare veći napredak u rešavanju složenih pitanja na Balkanu“.

“NATO trupe ne mogu beskrajno garantovati bezbednost u regionu i potrebno je omogućiti ulazak zapadnim kompanijama na sever Kosova kako bi se iskoristio potencijal Balkana. Ne dopada mi se nedostatak sprovođenja prethodnih sporazuma na Balkanu i mislim da to predstavlja problem za kredibilitet Evropske unije“, dodao je Grenel.

Grenel je izrazio zabrinutost zbog situacije na severu KiM i pozvao američke i evropske diplomate da se upuste u dijalog sa lokalnim stanovništvom kako bi bolje razumeli situaciju na toj teritoriji.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas