Gotovina ili kartica? Evo kako više možemo da uštedimo

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Gotovina ili kartica? Evo kako više možemo da uštedimo

Da li radije plaćate gotovinom ili karticom? U nedavnom istraživanju Pev Research Center-a, 41% Amerikanaca je reklo da ne koristi gotovinu za svoje svakodnevne kupovine. Takođe je 42% priznalo da retko ima gotovinu pri ruci.

Iako se ne može poreći da nam kreditne kartice olakšavaju život, plaćanje karticom može dovesti do prekomerne potrošnje i dugova.

Jedan od načina za rešavanje ovih problema je češće plaćanje gotovinom. Na taj način ćete potrošiti samo ono što imate i izbeći ćete naknade za kreditne kartice. Vremenom, ova navika može olakšati upravljanje vašim finansijama i zaustaviti impulsivnu kupovinu.

Korišćenje gotovine umesto kreditnih kartica takođe može dovesti do većeg zadovoljstva, sugeriše studija iz 2015. objavljena u Journal of Consumer Research. Kako stručnjaci primećuju, ljudi koji plaćaju gotovinom osećaju se privrženijim robi koju kupuju.

Stvar je u tome što se gotovina čini „stvarnijim“ od debitne ili kreditne kartice, a mogućnost plaćanja gotovinom može vam dati osećaj zahvalnosti.

Ovim pristupom imate potpunu kontrolu nad novcem.

Međutim, teško je koncentrisati se samo na gotovinu. Kartice nude praktičnost koja je u danu jednostavno neophodna. Umesto toga da u potpunosti budete striktni, ako planirate da idete u kupovinu odeće sa prijateljem, ostavite kreditne kartice kod kuće i nosite samo onoliko novca koliko vam je potrebno, kako ne biste potrošili više nego što ste planirali.

Razmislite šta želite da kupite, procenite troškove i postavite maksimalni budžet. Stručnjak za lične finansije Dejv Remzi preporučuje postavljanje budžeta na početku svakog meseca, podizanje novca sa vašeg bankovnog računa, a zatim stavljanje novca u koverte.

Koristićete jednu kovertu za namirnice, jednu za zabavu i tako dalje. To je jednostavan, efikasan način da budete odgovorni i da se držite svog budžeta.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas