„Festival bunjevačkih nacionalnih jela“ oduševio goste u Bajmoku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
„Festival bunjevačkih nacionalnih jela“ oduševio goste u Bajmoku

Bajmok je, proteklog vikenda, bio domaćin tradicionalne manifestacije „Festival bunjevačkih nacionalnih jela“, a ove godine, učešće je uzelo oko 200 takmičara.

Učesnici su bili prijavljeni u 29 ekipa iz 14 naselja, iz okoline Bajmoka, Subotice, Bačke Topole, Sombora i Iriga.

Najstarija učesnica bila je osamdesetpetogodišnja Ana Vojnić Kormiš iz Đurđina, koja je spremala živinski paprikaš od, kako ističe, koka koje rastu na travi i koje ne jedu koncentrat. Pored paprikaša, voli da sprema i druga bunjevačka jela, paradajz čorbu i pogaču, koju njeni unuci obožavaju.

„Tajna dobrog paprikaša je u dobrom mesu, to je najglavnije i onda malo začini. Nema tu nešto posebno, samo da je kvalitetno meso. Ja već sve napamet znam recept, radim i svezanih očiju“ , rekla je Ana.

„Festival bunjevačkih nacionalnih jela“ deo je manifestacije „Dani bunjevačke kulture“, koja je održana po 18. put.

Sa idejom da se hrana predstavi kao deo kulture jednog naroda, s vremenom je postao svojevrsni brend Bajmoka, kažu organizatori i napominju da je u planu da u budućnosti uključe i nutricioniste, kako bi kvalitet Festivala podigli na viši nivo.

„Želimo da ovaj Festival uđe u turističku ponudu, ne samo Grada Subotice, već celog ovog područja. Tu su prisutne četiri nacionalne manjine sa svojim izvornim nacionalnim jelima, to je naše bogatstvo različitosti i zato je ovo brend Bajmoka“, poručio je Branko Pokornić, ispred organizacionog odbora.

Posetioci su takođe imali priliku da obiđu i štandove sa rukotvorinama i starim zanatima, a manifestaciju je otvorio član Gradskog veća za privredu, Srđan Samardžić, koji je poručio da je svaki od štandova na Festivalu mali čuvar tradicije.

„I moja poruka i želja je da se prisetimo reči velikog pesnika „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“, želim vam da prenesete mladima ono što je tradicija, kultura, da oni sačuvaju ono sve što su nama stari ostavili, to bogatstvo tradicije“, rekao je Samardžić.

Manifestaciju „Dani bunjevačke kulture“, pored lokalne samouprave, podržalo je i Ministarstvo za brigu o selu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas