Evo zašto treba da jedemo što više kestenja ove jeseni!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo zašto treba da jedemo što više kestenja ove jeseni!

Jesenji plod čiji se mirisi nedeljama šire ulicama i koje garantuje vrhunsku zabavu uz neizbežne crne prste i zube krije niz tajni.

Bogat vitaminom C i mala količina masti samo su neka od svojstava zbog kojih bi ovo voće trebalo da se pojavi na vašoj trpezi svaki dan.

Vredna svojstva pitomog kestena prepoznali su i gastronomi koji ga koriste kao glavni sastojak supa, sosova i poslastica, dok divlji i nejestivi ima široku primenu u medicinskoj medicini.

Predstavljamo razloge zašto bi ovo dragoceno voće trebalo da uključite u svoj svakodnevni jelovnik.

Bogat vitaminom C je karakteristika koja ga izdvaja od ostalih voća iz iste porodice, kao i mala količina masti.

Naime, kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Netipičnim ga čini i obilje folata, posebno vitamina B9, koji se obično nalazi u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima, i koji je odgovoran za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

Ovo jesenje voće je izvor vlakana, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. A da bi se podmirile dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama.

Jedući kestene unosite u organizam preko potrebne elemente magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji balansira nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.

Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani, koja ima sve više sledbenika.

U svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako svarljivo kestenovo brašno pokazalo se kao idealno za pravljenje kolača, sladoleda, supa i sosova.

Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz lekovitih svojstava.

Čaj od kestena uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je za lečenje proširenih vena, kao i u borbi protiv celulita.

Ekstrakt semena divljeg kestena promoviše bolje snabdevanje kože kiseonikom i hranljivim materijama.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas