Evo zašto ne treba nikada naglo buditi pse!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo zašto ne treba nikada naglo buditi pse!

Ako ste ikada živeli sa psom, dobro znate koliko vremena provode tokom dana spavajući. Naravno, ponekad odspavaju jer im je dosadno, ali psima je zapravo potrebno toliko sna jer im san pomaže da obnove svoj imunitet i poprave oštećene ćelije u telu.

Psi provode u proseku pola dana spavajući, 30 odsto budni, ali opušteni, a samo 20 odsto aktivni. Ovi brojevi se, naravno, razlikuju za štence, starije pse i velike rase pasa, ali iako im je potrebno mnogo više sna nego ljudima, psi imaju slične cikluse spavanja kao i mi.

Kao i ljudi, i psi ulaze u REM fazu (brzo kretanje očiju) na kraju sna, što se smatra najdubljim ciklusom sna i vremenom kada sanjaju, baš kao i ljudi.

Međutim, kinološki klub objašnjava da dok ljudi provode oko 25 procenata svog sna u REM ciklusu, psi troše samo 10 procenata, zbog nepravilnih obrazaca spavanja, i da im je potrebno više sna da bi to nadoknadili.

Kada uđu u san, potrebno je oko deset minuta da psi pređu iz sporog talasa, tokom kojeg se disanje usporava, krvni pritisak i otkucaji srca usporavaju, u brzu REM fazu kada im se oči kotrljaju ispod zatvorenih kapaka i telo može da reaguje i u snu.

Psi znaju da trzaju ušima, očima, nogama ili repom, a često i spavaju na boku. A pošto su u tako dubokom snu i potencijalno sanjaju, nije dobra ideja plašiti psa kada se probudi jer može biti dezorijentisan, skakati, grebati ili čak ugristi.

Možda je teško znati kada je vaš pas ušao u ciklus REM spavanja, pa je preporučljivo da izbegavate da ga budite kad god spava.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih psa ne treba buditi.

Postoje i medicinska stanja koja mogu uzrokovati da psi budu reaktivniji ako se iznenada probude; kao što su gubitak sluha, artritis i povrede leđa.

Ta intenzivna reakcija može da dovede do toga da se povređuju, ili ih iznenadna povećana fizička nelagodnost može izazvati da instinktivno napadnu zbog odgovora „beži ili se bori“ koji se tada javlja.

Zato, ako baš morate da probudite psa koji spava, stručnjaci predlažu da se njegovo ime izgovori tiho kako ga ne bi preplašili, ili da mu stavite ukusnu poslasticu pod nos kako bi buđenje učinilo pozitivnijim iskustvom.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.