Evo zašto je potrebno oprati svaku vrstu voća pre konzumiranja!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo zašto je potrebno oprati svaku vrstu voća pre konzumiranja!

Za većinu nas je nezamislivo da ne peremo voće čije kore uglavnom jedemo, ali ono što je manje poznato je da voće čije kore ne jedemo, kao što su banane i mandarine, takođe treba oprati pre nego što ih ogulimo.

Stručnjaci za bezbednost hrane kažu da bi trebalo da perete i voće sa debljom korom. Navode da banane i voće sa korom koje ne jedemo treba oprati pod čistom vodom. Ovo je najbolja praksa u bezbednom rukovanju hranom kako bi se minimizirao prenos prljavštine ili mikroba koji mogu biti na koži na unutrašnjoj strani voća koje nameravate da konzumirate.

Naime, prljavština može biti vidljiva na koži, ali pesticidi ili mikrobi poput salmonele nisu. Zbog toga treba oprati sve namirnice pre konzumiranja, a to važi i za hranu iz organske poljoprivrede.

Kore od banane i drugi proizvodi sa debelim slojem podjednako su podložni bakterijama kao i mekše voće i povrće sa delikatnijom kožom.

Na primer, američka uprava za hranu i lekove otkrila je listeriju i salmonelu na korama avokada. Iako je bakterijama teže doći do unutrašnjosti, u trenutku kada nožem isečete plod možete kontaminirati jestivi deo.

Iz tog razloga je potrebno svaku vrstu voća oprati pre konzumiranja, jer se na taj način smanjuje rizik od infekcije.

Voće, a u ovom slučaju i drugu hranu, treba prati isključivo pod vodom.

Ako vam je teže da uklonite mrlje, možete koristiti kuhinjski ili papirni ubrus, ali nikako sapun ili deterdžent za pranje sudova.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas