Evo pet stvari koje treba da izbegavate da radite odmah posle obroka

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo pet stvari koje treba da izbegavate da radite odmah posle obroka

Ljudi često vole da odspavaju posle obroka, pa se vikendom vraćaju u krevet posle ručka.

Neki, pak, vole da zapale cigaretu, a drugi imaju naviku da popiju šolju čaja jer misle da će im to pomoći u varenju hrane.

Međutim, mnoge od ovih navika vam nanose više štete nego koristi. Evo pet stvari koje treba da izbegavate da radite odmah posle obroka.

Spavanje

Ovo se nikako ne preporučuje jer se obrok neće svariti ako odete na spavanje odmah nakon konzumiranja. Takođe, dremanje odmah nakon obroka nije opuštajuće.

Tuširanje

Kupanje posle obroka odlaže varenje. Krv oko stomaka tokom tuširanja teče u druge delove tela umesto da pomaže varenju.

Čaj

Čaj je kiseo i utiče na proces varenja. Ako konzumirate proteine u obroku, kiselina iz čaja će očvrsnuti sadržaj proteina, što će otežati varenje. Ispijanje čaja odmah nakon obroka takođe će ometati apsorpciju gvožđa u telu. Izbegavajte čaj sat vremena pre i posle jela.

Pušenje

Rečeno je da je pušenje posle obroka ekvivalentno pušenju deset cigareta. Tačno ili netačno, pušenje je loše za vaše telo i nikada ne bi trebalo da pušite.

Voće

Različite namirnice se vare različitom brzinom. Prvo jedite voće jer se ono najlakše svari. Voće treba jesti sat vremena pre obroka ili dva sata posle obroka. Voće se neće dobro svariti ako ga pojedete odmah nakon obroka.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.