Evo kako san može da utiče na naše zdravlje i raspoloženje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo zašto je dobro da spavate svake noći 8 sati

Nedovoljno spavanje ima značajan uticaj na naše trenutno blagostanje i dugoročno zdravlje. Nedavna istraživanja su objasnila kako nedostatak sna utiče na različite aspekte našeg zdravlja.

Opšte je poznato da dovoljno sna jača naš imuni sistem i povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih i metaboličkih stanja, uključujući gojaznost i dijabetes tipa.

Kako spavanje pet sati dnevno utiče na vaše zdravlje?

Nedostatak sna šteti jeste to što se osećamo manje siti, čak i nakon što jedemo obrok sa visokim sadržajem masti.

Spavanje samo pet sati dnevno tokom četiri dana, nakon čega sledi jedna noć od 10 sati „spavanja za oporavak“, utiče na 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama.

Posebno je ispitan uticaj na postprandijalne nivoe lipida, koji su povezani sa razvojem masnih naslaga koje začepljuju arterije. Nalazi su bili zabrinjavajući, pošto se lipidi nisu metabolisali, već su skladišteni.

Dok stručnjaci ne mogu tačno da utvrde zašto je nedovoljno spavanje problem, oni sugerišu da stres na poslu ne samo da ometa naš san, već i pogoršava stres na poslu.

Spavajte sedam sati ili manje

Jedna druga studija otkrila je da skoro jedna trećina zaposlenih Amerikanaca spava sedam sati ili manje, što je trend koji se vremenom pogoršava. Ova studija je analizirala 150.000 zaposlenih odraslih od 2010. do 2018. i otkrila da skoro 36% njih nije dovoljno spavalo 2018. godine, u poređenju sa skoro 31% u 2010.

Afroamerikanci i pojedinci multirasnog porekla doživeli su najveći porast neadekvatnog sna, pri čemu je više od 45% prijavilo nedovoljno odmora.

Pored toga, oni koji rade u profesijama sa visokim stresom kao što su zdravstvo, policija i vojska, kao i poslovi u transportu, rukovanju materijalom i proizvodnji, prijavili su visok nivo nedostatka sna.

Ovo je značajan problem s obzirom na kritične, vremenski osetljive odluke koje se često donose na ovim pozicijama, u kombinaciji sa neredovnim i dugim radnim vremenom.

Faktori kao što su duže radno vreme, povećana upotreba tehnologije i elektronskih uređaja doprinose problemu, poslodavci treba da preduzmu korake kako bi osigurali da se njihovi radnici dovoljno odmaraju, jer efekti nedostatka sna obuhvataju širu zajednicu.

Nedovoljan san utiče ne samo na kognitivne funkcije, već i na raspoloženje i opšte blagostanje.

Vremenom, povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes, visok krvni pritisak i oslabljen imuni sistem. Mentalno to može dovesti do anksioznosti, depresije i drugih psiholoških simptoma. Kod dece se nedostatak sna može manifestovati kao hiperaktivnost, što se potencijalno može zameniti sa ADHD-om.

Tehnologija i san

Vreme ispred ekrana, posebno pre spavanja, je čest faktor koji doprinosi nedostatku sna. Plavo svetlo koje emituju uređaji može poremetiti naše prirodne obrasce spavanja.

Preporučuje se izbegavanje ekrana najmanje sat vremena, idealno dva pre spavanja. Međutim, tehnologija se takođe može pozitivno koristiti za podršku boljem spavanju, kao što je postavljanje alarma za spavanje ili korišćenje uređaja kao što je pametni sat za praćenje obrazaca spavanja. U sadašnjoj tehnološkoj eri, savetuje se korišćenje tehnologije za poboljšanje sna.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas