Evo kako da ostanete hidrirani

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo kako da ostanete hidrirani

Kada se pojave simptomi poput glavobolje ili vrtoglavice to znači da ste već dehidrirali.

Ako je jedan od vaših ciljeva da budete zdraviji, onda bi voda za piće mogla da bude ključ vašeg uspeha.

Studija objavljena u eBioMedicine, kako prenosi USA Today povezala je dehidraciju sa raznim bolesnim stanjima i preranim starenjem.

Studija je ispitala efekte povećane količine natrijuma u ​​serumu, koji se menja na osnovu unosa tečnosti i gubitka vode. Ispitivanjem 11.225 odraslih, utvrđeno je da osobe sa višim nivoom natrijuma imaju veću verovatnoću da razviju hronične bolesti i pokazuju uznapredovale znake starenja.

Potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdilo da li hidratacija može da sprečiti bolesti i starenje, ali konzumacija više vode retko da je loša ideja i, u najmanju ruku, treba izbegavati dehidraciju.

Ako se pitate koliko vode treba piti dnevno, stručnjaci generalno savetuju osam čaša, ali je moguće da će vam trebati i više ukoliko vežbate ili je vreme posebno toplo. Kada se pojave simptomi poput glavobolje ili vrtoglavice to znači da ste već dehidrirali, navodi Scripps i tada je ključno da nadoknadite elektrolite.

Ne čekajte da ožednite

U vreme kada osetite žeđ, već ste blago dehidrirani. Stalno pijte vodu tokom dana i pijte više tečnosti nego obično, posebno ako ste aktivni ili kada je toplo vreme,

Začinite svoju vodu

Ako vam je obična voda bljutava, možete da joj dodate neki ukus svežim voćem ili sa malo voćnog soka. Takođe možete da konzumirate bistre čorbe ili sportska pića (naročito ako radite intenzivne vežbe). Samo se pobrinite da ograničite kofein i alkohol.

Jedite voće i povrće bogato vodom

Određeno voće i povrće sadrži i puno vode pored zdravih hranljivih materija. Lubenice, jagode, dinje, breskve i ananas su voće sa visokim sadržajem vode. Povrće bogato vodom uključuje krastavce, lisnato povrće, rotkvice, celer, tikvice i paradajz.

Budite svesni znakova dehidracije

Ako se neko u vašoj porodici ne oseća dobro, obratite pažnju na to koliko tečnosti pije – posebno kada su u pitanju mala deca i starije osobe. Svako ko, recimo, ima temperaturu, povraća ili ima dijareju treba da pije puno tečnosti. Nemojte da čekate da se pojave znaci dehidracije.

Simptomi dehidracije i kod dece i odraslih su isti – urin je tamniji od uobičajenog, ne mokre uprkos stalnom unosu tečnosti, javljaju se grčevi u mišićima i loš zadah. Tu je i umor, groznica ili jeza, žudnja za slatkišima, suva usta i koža, te ubrzan rad srca, razdražljivost, konfuzija i pospanost.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas