Evo kad prelazimo na zimsko računanje vremena i kako to može da utiče na naš organizam!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo kad prelazimo na zimsko računanje vremena i kako to može da utiče na naš organizam!

Bliži se noć kada ćemo u tri sata posle ponoći pomeriti kazaljke na satu za jedan sat unazad.

Iako za mnoge ovo znači samo sat vremena dužeg sna, pitanje je da li i na koji način ova promena može da nas poremeti.

Zimsko računanje vremena 2023 počinje 29. oktobra kada se kazaljka na satu vraća sat vremena unazad, odnosno sa 3 na 2 sata u noći između subote (28. oktobra) i nedelje.

Raspoloženje često zavisi od vremena, posebno kada dođe jesen.

Dan postaje kraći, mračniji i hladniji, a sunce brže zalazi, što ljude čini razdražljivim. Dakle, kako pomeranje sata skraćuje dan, moguć je izvestan uticaj na psihičko stanje ljudi.

Psiholozi ističu da svaka osoba ima svoj, takozvani, unutrašnji sat, a kada je poremećen, potrebno je određeno vreme da se vrati u pređašnje stanje. Naš ritam i organizam ne mogu da znaju za spoljašnje uticaje i treba im vremena da se ponovo prilagode.

Mnogi ljudi, posebno zaposleni, svesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da jedva da će ugledati svetlost dana tokom radnih dana.

Što je još jedna negativna posledica pomeranja sata koji nam se približava. Naime, sve to negativno utiče na psihu i bioritam, ali i na naše zdravlje, jer je Sunce važan izvor vitamina D.

Meteoropatama i hroničnim bolesnicima potrebno je najmanje dve nedelje da se posle vremena vrate u normalno stanje.

Same promene godišnjih doba utiču na psihu, a jasno je da promena sati donosi i određene posledice kao što su promena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolja.

Promena vremena je prvi put predložena još u 18. veku, kada su ljudi ustajali značajno ranije pa se tada zaključilo da će se tako uštedeti na energiji. Recimo, prvi je Bendžamin Frenklin shvatio da bi ova praksa doprinela manjoj potrošnji sveća.

I mnogi su se složili sa njim a ideja je konačno realizovana u Evropi ali i nekim drugim zemljama tek za vreme Prvog svetskog rata. Tako se uštedelo na energemtima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.