EU: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
EU: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji

Evropska unija saopštila je danas da je veoma zabrinuta zbog ovonedeljnih operacija specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u kancelarijama opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini i pozvala privremene vlasti u Prištini da izbegavaju jednostrane akcije i da se pitanjem statusa opština bave kroz dijalog uz briselsko posredovanje.

„Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, saopštio je portparol EU Peter Stano.

On je naveo da je „predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga uz posredovanje EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom“.

„Stoga, EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU“, saopštio je Stano.

Tzv. kosovska policija u petak je upala u kancelarije Privremenih organa opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) i zatvorila te opštine.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas