EU zabrinuta zbog posledica odluke CBK, traži od Prištine duži period tranzicije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
EU zabrinuta zbog posledica odluke CBK, traži od Prištine duži period tranzicije

Evropska unija je saopštila da je zabrinuta zbog posledica, koje bi uredba Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom, mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom pokrajine.

EU apeluje na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji koordinira Brisel.

U saopštenju u kome se se navodi da je EU obaveštena o uredbi Centralne banke takozvanog Kosova, koja danas treba da stupi na snagu, napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju iz Srbije.

„EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas