Dva nova ambasadora Srbije u Alžiru i Finskoj

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Dva nova ambasadora Srbije u Alžiru i Finskoj

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija dobila još dva ambasadora, nakon što su im njihove buduće države službovanja odobrile agremane i predsednik Aleksandar Vučić potpisao njihove ukaze o postavljenju.

Našu zemlju će uskoro predstavljati dvoje iskusnih karijernih diplomata – Ana Petković u Alžiru i Aleksandar Janković u Finskoj, rekao je Dačić.

Ana Petković radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1998. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom karijere službovala je u ambasadama Republike Srbije u Rimu, Skoplju i Varšavi, gde je od juna 2021. do februara 2022. vršila dužnost otpravnika poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova radila je u odeljenjima za susedne zemlje, Severnu i Južnu Ameriku i bila angažovana kod državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i u Kabinetu ministra.

Rukovodi Odeljenjem za saradnju sa državnim organima i međunarodnim organizacijama. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se pisanjem i prevođenjem. Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Aleksandar Janković je diplomirao i završio master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1998. godine i bio je, između ostalog, načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik, kao i Odeljenja za Afriku i Bliski istok.

Službovao je u ambasadama u Londonu, Nikoziji i Pekingu, a od 2017. do 2021. godine bio je ambasador Republike Srbije u Alžiru.

Janković na dužnost ambasadora Republike Srbije u Finskoj odlazi sa mesta zamenika pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju.

Autor je knjige „Privredni razvoj Kine – povezivanje na kineski način“. Govori engleski i francuski jezik.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas