Dobar telefon ne mora da bude skup, ali mora da ispunjava ova tri uslova

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Trikovi koji će ubrzati telefon toliko da radi kao da je nov

Često se stvara utisak da su visoka cena i kvalitet nerazdvojni kad su telefoni, ali i drugi pametni uređaji u pitanju. To bi makar proizviđači voleli da mislite.

Međutim, u praksi se sve više se potvrđuje da dobar telefon ne mora nužno biti skup, već da je ključ u tome da ispunjava određene uslove koji omogućavaju premijum iskustvo bez probijanja budžeta.

Ovo su tri osnovna uslova koja treba da ispuni dobar telefon, bez obzira na cenu.

Ekran

Ekran je stvar sa kojom ostvarujemo najviše interakcije i verovatno presudan za prvi utisak o nekom uređaju. Međutim, ekran nisu samo boje, prikaz i rezolucija. Verovali ili ne, ekran je postao najbitniji faktor koji utiče na percepciju brzine nekog uređaja i ta brzina se meri u hercima.

Objašnjenje je poprilično jednostavno.

Ono što je godinama Eplovom iOS-u davalo neverovatan osećaj fluidnosti, naročito kod korisnika koji prelaze sa jeftinijih androida, nije bio procesor, već perfektno utegnute animacije koje su odavale utisak da čitav sistem „leti“, iako možda objektivno nije bio brži od nekog vrhunskog androida. Proizvođači androida su to u međuvremenu shvatili i počeli sve više pažnje da polažu u taj segment.

Danas je čitava industrija pametnih telefona otišla korak dalje.

U poslednjih nekoliko godina veliki broj uređaja ima „utegnutu“ animaciju i prelaze, ali se ta animacija zbog ograničenosti ekrana prikazuje u 60 sličica u sekundi.

Tu se sad vraćamo na herce. Ekran od 120 Hz nije toliko ograničen i dozvoljava sistemu da animaciju ‘dogura’ do 120 sličica u sekundi, što našem oku odaje instant osećaj fluidnosti i brzine. Naravno, postoje telefoni i sa većim brojem herca od toga – 144 Hz , 165 Hz , 240 Hz , ali 120 treba posmatrati kao neki minimum.

Ako koristite Ajfon, 120 Hz možete dobiti samo na Pro modelima, i to 13. i 14. generacije. Kod Androida se situacija znatno razlikuje, pa tako i telefoni srednje klase imaju brzo osvežavanje.

Većina korisnika će vam reći da se Hz ne mogu lako opisati, dok se prvi put ne dožive. Zato nekim korisnicima Androida srednje klase koji imaju ekran od 120 Hz , deluje sporo kada uzmu neki jeftiniji Ajfon, iako se objektivno radi o mnogo bržem uređaju.

Kada jednom počnete da skrolujete u 120 Hz, sve ispod toga počne da vam „bode oči“ Ovo, naravno, nije prava brzina uređaja, već percepcija, ali jako važna, što su proizvođači u poslednjih nekoliko godina shvatili i to aktivno eksploatišu. Ako je ekran makar 120 Hz, osećaj fluidnosti uređaja je praktično zagarantovan. Ali ne u potpunosti bez sledeće stavke.

Čipset

Drugi faktor je čipset. Iako je ovo segment koji je krajnjim korisnicima najviše konfuzan, postoji nekoliko smernica koje mogu da raščiste konfuziju i olakšaju izbor.

Prvo, kada su Ajfoni u pitanju – tu nema mnogo filozofije. Koji god Ajfon da kupite, a koji trenutno postoji u ponudi, ponudiće vrhunski čipset. Epl se sa tim stvarima nikad ne igra. Epl često istim čipsetom pokrije čitavu seriju uređaja, bez obzira na cenu. Zato je skoro svaki tako brz.

Kad su Androidi u pitanju, gde zapravo spada većina korisnika u Srbiji, ali i u svetu, situacija je potpuno drugačija.

Broj jezgara i gigaherce slobodno zaboravite jer više nisu toliko relevantan faktor kod odabira pravog procesora – bilo kod telefona ili računara.

Tri imena sa kojima ćete se najčešće susretati su Snapdragon, Exynos i Mediatek.

Kod Snapdragon-a je situacija najjednostavnija. Ako naznaka počinje brojem 4 radi se o čipsetu veoma skromnih performansi. Ako počinje sa 6 ili 7 (npr. Qualcomm Snapdragon 695, Snapdragon 732G…), radi se o uređaju srednjih performansi koji može da pokrije osnovne potrebe, ali nije namenjen za intenzivnije zadatke, multitasking i zahtevne igre. Ako je 8 (npr. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 2…ili nešto stariji Snapdragon 888), radi se o telefonu vrhunskih performansi sa kojim nema greške.

Exynos pokreće Samsungove telefone koji ne spadaju u najnoviju S i Z seriju.

I on ima jednostavna pravila. Ako numeracija počinje sa 1 (Exynos 1080, Exynos 1280, Exynos 1380) radi se o čipsetu srednje klase, dok numeracija koja počinje brojem 2 (Exynos 2100, Exynos 2200) označava da se radi o naprednom čipsetu. Drugi broj naznačava pozicioniranje u okviru klase.

Mediatek se sve češće pojavljue i može se klasifikovati prema nazivu. Ako u svom imenu sadrži Dimensity uglavnom se radi o dobrom čipsetu. Ako piše Helio, radi se o čipsetu srednje klase, a ako u nazivu ispred broja stoji MT, te čipsete treba izbegavati.

Od čipseta delimično zavisi i trajanje baterije. Najnoviji čipseti nisu samo brži, već i troše manje energije.

Dobar telefon treba da ima prilagodljiv hardver koji je dovoljno moćan za svakodnevne zadatke kao što su surfovanje internetom, korišćenje aplikacija i gledanje video sadržaja. To ne znači da telefon treba da bude najbrži na tržištu, već da treba da pruža dosledne performanse bez primetnih zastajkivanja ili usporavanja, što je danas moguće i sa čipsetima srednje klase.

Kamera

Kamere pametnih telefona su u poslednje vreme postale više softver, nego hardver. U specifikacijama naročito treba obratiti pažnju na otvor blende (f/ broj), veličinu piksela (µm) i da li uređaj ima optičku stabilizaciju slike (OIS). Još neke stvari na koje možete obratiti pažnju jesu brzina zatvarača (shutter speed) i ISO. Međutim, ove karakteristike najčešće nisu navedene na specifikacijama.

Pored ova tri ključna faktora, poželjno je i da uređaj ima neki IP sertifikat (IP67, IP68…), što znači da je u nekom stepenu otporan na vodu i prašinu.

Današnji tržišni pejzaž nudi širok spektar opcija, stoga se preporučuje detaljno istraživanje i upoređivanje modela pre nego što donesete odluku. Bez obzira na budžet, ključ je da se držite osnovnih uslova – prilagodljivih performansi, kvalitetne kamere i displeja.

Na kraju dana, dobar telefon je onaj koji zadovoljava vaše lične potrebe i pruža vam zadovoljstvo tokom svakodnevnog korišćenja.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas