Đedović Handanović: Uskoro početak rada Republičke komisije za energetske mreže

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Đedović Handanović: Uskoro početak rada Republičke komisije za energetske mreže

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Vladi Srbije sa članovima međuresorne radne grupe o napretku sprovođenja Akcionog plana reorganizacije JP „Srbijagas“, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

„Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, Narodna skupština Republike Srbije je u julu usvojila izmene i dopune Zakona o energetici kojim je dat veliki doprinos reformama u gasnom sektoru formiranjem Republičke komisije za energetske mreže. Ovaj nezavisni i samostalni organ će od resornog ministarstva preuzeti nadležnosti nad državnim operatorima sistema prenosa električne energije – Elektromrežom Srbije i gasa – Transportgasom“, kazala je ministarka.

„Novo zakonsko rešenje smanjuje nadležnost Vlade, a povećava nadležnost parlamenta nad delatnošću proizvodnje i distribucije električne energije i snabdevanja, čime se u potpunosti usklađujemo sa regulatornim okvirom Evropske unije“, rekla je Đedović Handanović.

Ona očekuje da će Republička komisija uskoro početi sa radom, čime će se steći uslovi za sertifikaciju „Transportgasa“.

„Nakon formiranja Republičke komisije, očekujemo da će se u najkraćem mogućem roku podneti zahtev za sertifikaciju operatora transportnog sistema prirodnim gasom što je jedan od najznačajnijih ciljeva u sprovođenju Akcionog plana za reorganizaciju u gasnom sektoru“, navela je ministarka.

Đedović Handanović je naglasila da je cilj države bolje i adekvatnije upravljanje energetskim preduzećima i da je neophodno da se završi reorganizacija u JP „Srbijagas“.

Dodala je da je Transportgas danas nezavisni operator transportnog sistema, ali da je potrebno realizovati sve zadatke iz Akcionog plana, kako bi se uspešno sprovele reforme u gasnom sektoru.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas