Dečije igre koje će zabaviti i roditelje i decu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Dečije igre koje će zabaviti i roditelje i decu

Svako vreme koje provedete sa svojim mališanom vredi toga. Predlažemo vam nekoliko ideja u kojima će uživati i roditelji i deca.

Igra žmurke

Proširite ovu klasičnu igru tako što ćete sakriti predmete (kao što su igračke za mališane), a zatim ga ohrabriti da ih potraži. Reči „toplo“ i „hladno“ biće mu smernice za lakše pronalaženje predmeta.

Potraga za blagom

Sakrijte „blago“ (na primer, slatkiše) u kući. Zatim na papirima nacrtajte znakove poput strelica, srca, upitnika i slično. Postavite znakove tako da vode do blaga i objasnite detetu šta svaki znak znači. Cilj igre je da dete pronađe „blago“, ali i da zapamti značenje pojedinih znakova, razvijajući tako logiku i mišljenje.

Igra imitacije

Imitirajte glasove životinja i istovremeno izvodite pokrete karakteristične za tu životinju. Na primer, pucketajte kao žaba i skačite kao ona, a zatim ohrabrite mališane da sve to uradi iznova. Sledeći put neka vam postavi „zadatak“.

Menjamo uloge

Deca starija od tri godine vole igre uloga. Predložite detetu da vas igra, a vi ćete biti on. Ovo je odličan način da vidite kako vas dete doživljava, ali i da ukažete na loše strane njegovog ponašanja.

Bojanje

Deca vole igre sa vodom, bojicama, plastelinom, kao i one koje se odvijaju u pesku ili blatu. Pridružite im se i uživajte u igri.

Pored društvenih igara, sa decom možete čitati i plesati.

Čitanje od najranijeg uzrasta podržava razvoj dece, podstiče interesovanje za okolinu i poboljšava komunikaciju. Kada birate literaturu, imajte na umu da dete do šest meseci sluša samo vaš glas, pa mu možete čitati duže tekstove. Kasnije možete prelistati slikovnice od kartona, različitih vrsta plastike, tkanine ili sunđera, sa delovima koji se mogu otvarati, savijati, izvlačiti, izvlačiti, opipati i savijati u različite oblike. Pored čitanja, možete pričati priče ili možete podstaći svoje dete da ispriča svoju verziju priče.

Štaviše, možete plesati sa svojim detetom kod kuće kad god želite.

Pustite decu da svoje prve ‘plesne korake’ naprave već u svojim krevetićima, tako da nikada nije kasno da uključite pesmu i pokažete svom mališanu radost i slobodu koju može doneti ples. Osim toga, ako je dete malo starije, možete da igrate popularnu igricu ‘Država, grad, selo’ ili Kaladont, možda se negde u špajzu kriju druge igrice, na primer Čoveče ne ljuti se ili domine.

Neka deca mogu smatrati da je zabavno igrati se i modne revije dok isprobavaju vašu odeću. Setite se kako su se vaši roditelji igrali sa vama kada nije bilo interneta i crtanih filmova i TV serija i filmova od 0 do 24 sata.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas