Deca koja su odrastala na selu imaju bolji imunitet

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Deca koja su odrastala na selu imaju bolji imunitet

Nije nepoznanica da deca na selu imaju mnogo bolji imunitet od dece u gradu. Razlog tome je što više vremena provode u prirodi, igraju se na otvorenom.

Ovo je potvrdila i nova irska studija, izveštava Agrarheute. Sada je naučno dokazano da boravak na otvorenom i kontakt sa životinjama pomaže u regulaciji imunološkog sistema.

Zdraviji život na selu

Istraživanje je sprovedeno pod vodstvom APC Microbiome Ireland (APC) i University College Cork (UCC). Rezultati podržavaju niz dokaza da izlaganje određenim stimulansima iz okoline i faktorima načina života tokom detinjstva može da ima značajne efekte na kratkoročno i dugoročno zdravlje osobe. Jednostavnije rečeno, život na selu znači zdravlje.

Fokus studije bio je da se utvrdi u kojoj meri su faktori životne sredine povezani sa pojavom atopijskog dermatitisa ili ekcema kod južnoafričke dece starosti između 15 i 35 meseci koja žive u ruralnim i urbanim sredinama. Otkriveno je da je korisno ako imuni sistem nauči da ne reaguje preterano u ranoj fazi kako bi se izbegle štetne reakcije kasnije u životu.

Imuni sistem dece koja su odrasla u ruralnim područjima ima nekoliko načina da prepozna pretnje i da se nosi s njima. Ispitivani su i drugi faktori, kao recimo kako su deca rođena, prihod i status porodica.

Bolje sprečiti, nego lečiti

Studija je otkrila da su mnogi važni faktori okoline povezani s promenama u izloženosti mikrobima u prvih nekoliko godina života malog deteta. To je ključna faza u formiranju imunog sistema, jer upravo u tom trenutku on posebno reaguje na uticaje okoline kao što su infekcije, ishrana i mikrobiom.

Taj period igra ključnu ulogu u određivanju granica i tokovima reakcija imunog sistema, što je bitno kod ranog otkrivanja bolesti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas