Današnja iskustva su posledica ophođenja u detinjstvu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Današnja iskustva su posledica ophođenja u detinjstvu

Iako je naše detinjstvo ostalo u prošlosti, naša iskustva iz ranijeg perioda ostala su u nama.

Neka ponašanja usmerena ka nama u ranom periodu našeg života, ostavljaju trag na nas tokom života. Što smo bili više i intenzivnije izloženi nekom iskustvu, to su se naše reakcije jače automatizovale. I ne treba da se pojavi ista situacija, dovoljno je da se pojavi neki sličan stimulus koji će pokrenuti iste reakcije, ali i osećanja. Pa se tako možemo osećati anksiozno i nelagodno iako objektivno to trenutni događaj ne izaziva.

A kako se možemo danas osećati zbog iskustva koje smo doživeli u detinjstvu?

Ako se kao mali nismo osećali dovoljno bezbedno, to će dovesti do toga da kada odrastemo imamo strah da nešto nije kako treba iako to nije tako. Pa često možemo imati strah da smo bolesni, iako nema nikakvih objektivnih naznaka za to.

Ukoliko danas češće udovoljavamo drugima nego sebi, vrlo verovatno da smo u detinjstvu svoje ponašanje prilagođavali u skladu sa raspoloženjem autoriteta. Zanemarivanje sebe danas govori o tome da u detinjstvu smo možda bili zapostavljeni.

Česta impulsivnost, ali i naša osetljivost verovatno su posledica nepredvidivog i promenljivog raspoloženja roditelja kada smo bili mali.

Nedostatak pohvale, a sa druge strane omalovažavanje u detinjstvu uzrok su zašto danas imamo nisko mišljenje o sebi.

Da bismo sve ovo korigovali i promenili, treba da osvestimo da imamo opcije kako možemo da reagujemo u određenoj situaciji, a da to bude konstruktivnije i bolje za nas.

Dobro je da prepoznamo koje su to situacije koje će „aktivirati“ aktivirati naša osećanja i reakcije iz detinjstva. U početku će nov način reagovanja izazivati neprijatnost, ali to je samo zato što tu reakciju nismo automatizovali. Potrebno je ponavljanje kako bi se ona automatizovala, baš kao što su se automatizovale one nekonstruktivne iz ranog perioda.

Sve što budemo više primenjivali novo, konstruktivno reagovanje na situacije, tako ćemo postajati sve manje anksiozni, a sa druge strane postaćemo sve više samopouzdani.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas