„Da se ne zaboravi“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
„Da se ne zaboravi“

U Svečanoj sali Gimnazije „Svetozar Marković“ u Subotici, pod imenom „Da se ne zaboravi“ upriličen je javni čas sećanja na NATO agresiju, u organizaciji škole i Fondacije „Svetozar Miletić“, ogranka u Subotici.

U programu koji su vodili učenici, nakon otpevane himne Republike Srbije, emitovan je video materijal kojim su učenicima predočene okolnosti u kojima je došlo do ratnog okršaja.

Nakon uvoda, javnosti se obratio heroj rata i ratni vojni invalid Veselin Uzelac, tada pripadnik 549.motorizovane brigade, koji je ispričao svoj doživljaj učešća u ratu, ranjavanje i oporavak. Govorio je o razlozima zbog kojih je učestvovao u ratnom okršaju i bio među hiljadama onih koji su ispunili zakletvu datu državi i vojsci, ali i ispunio zavet svojih predaka koji su na sličan način u brojnim ratovima hrabro držali granicu otadžbine postojanom.

U zločinačkom bombardovanju, tokom 78 dana i noći, stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega 1.031 pripadnika vojske i policije. Među stradalima bilo je i 79-oro dece. Ranjeno je oko 12.500 stanovnika. Razorena je infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće. Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN 1244 garantovan je teritorijalni integritet Jugoslavije, ali su kontrolu nad KiM preuzele NATO snage. U mesecima nakon prestanka ratnih operacija ubijeno je nekoliko stotina srpskih civila, a oteto više od hiljadu ljudi. Sa prostora južne srpske pokrajine proterano je više od 200.000 Srba.

Danas živimo u vremenu kada većinu preživelih heroja rata na Kosovu i Metohiji možemo da sretnemo u našoj neposrednoj blizini, porodicama, komšiluku. Oni su zbog naše budućnosti žrtvovali ono najvrednije što su imali, a to su njihovi životi, a naša obaveza je da pamćenjem i poštovanjem njihove žrtve izvučemo poruke i pouke za pokoljenja koja dolaze – poruka je sa ovog skupa.

Pesmu „Vila sa Košara” izvele su gimnazijalke Nađa Meandžija, Ana Dželebdžić, Jovana Petković i Dijana Lacman.

„Da se ne zaboravi“„Da se ne zaboravi“„Da se ne zaboravi“„Da se ne zaboravi“
Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas