Da li znate šta smete da nosite u ručnom prtljagu, ako putujete avionom?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li znate šta smete da nosite u ručnom prtljagu, ako putujete avionom?

Avio saobraćaj reguliše mnoga pravila, pa tako i kada je ručni prtljag u pitanju.

Ukoliko često upotrebljavate avion kada putujete, sigurno ste ponekad bili u nedoumici šta je dozvoljeno a šta ne da se nosi u ručnom prtljagu.

Lekovi, brijači, baterije, pribor za nokte, samo su neki od nedoumica da li se smeju nositi u ručnom prtljagu ili ne.

Krajem 2006.godine, Evropska unija donela je nove bezbednosne propise kojim je regulisano nošenje tečnosti u avionima. Ta regulativa je doneta kako bi se zaštitili putnici, ali isto tako obuhvaćena su i pravila što se tiče nošenja lekova.

Svi oni lekovi koji su u čvrstom obliku tj.tablete mogu se bez bojazni nositi u ručnom prtljagu. Malo veći problem čine lekovi u tečnom obliku, masti i kreme. Pa tako sve tečnosti u šta spadaju i lekovi u tečnom obliku, zatim kreme, parfemi i sl. mogu se nositi u količinama od po 100 mililitara i treba da su spakovani u providnu kesu. Napomena je da količina tečnosti u ručnom prtljagu kada se zbroji ne sme da pređe 1 litar.

Ako putnik tokom leta mora da koristi terapiju, tada taj lek ne mora da bude smešten u kesu, ali bi bilo dobro da poseduje potvrdu od lekara gde je navedeno koju terapiju morate uzeti tokom leta. Potvrda će olakšati ukoliko dođe do bilo kakvih pitanja prilikom bezbednosne kontrole.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas