Da li znate koje osobine deca nasleđuju od svojih očeva?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li znate koje osobine deca nasleđuju od svojih očeva?

Očevi doprinose jedinstvenom skupu gena koji mogu oblikovati različite aspekte života njihove dece — od ličnosti do urođenih talenata.

Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su „odgovorne“ za visinu deteta. Iako su kombinacija gena majke i oca, postoje dokazi da očevi geni igraju veću ulogu u visini.

Muškarci su odgovorni za određivanje biološkog pola deteta. Kao što je poznato, dečacima daju „Y“ hromozom, a devojčicama „X“ hromozom.

Istraživači su takođe otkrili da odnos polova u porodicama prati očevu stranu, a ne majčinu. Na primer, ako muškarac ima više braće, veća je verovatnoća da će mu deca biti muška.

Genetika takođe igra ulogu u hemijskoj ravnoteži u nečijem mozgu. Kako muškarci stare, kvalitet njihove sperme opada. Ovo je jedan od razloga zašto muškarci koji kasnije postanu očevi mogu preneti mutirane gene svojoj deci koji mogu dovesti do problema sa mentalnim zdravljem ili mentalnih bolesti.

Inteligencija, temperament i druge ličnosti imaju genetsku komponentu i stoga se mogu naslediti. U stvari, istraživanja su pokazala da su neke osobine 30 do 60 posto nasledne.

Tako očevi mogu očekivati da njihova deca naslede neke od njihovih osobina. Istraživanja su takođe pokazala da belo masno tkivo nasleđujemo od očeva.

Kod zdravih ljudi čini 20 odsto ukupne telesne težine muškaraca i 25 odsto telesne težine žena. Ako imamo previše belog masnog tkiva, postoji rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.