Da li treba da jedemo hranu na koju je sletela muva?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li treba da jedemo hranu na koju je sletela muva?

Da li ste se ikada našli u situaciji da sednete za sto da pojedete lep ručak koji ste pripremili, a onda muva sleti na njega i brzo odleti? Da li je vaša hrana i dalje bezbedna za jelo?

Uopšteno govoreći, mali je rizik od toga da se razbolite, ali u takvim situacijama treba uzeti u obzir neke faktore. Muve povraćaju kada slete na hranu, ispljunu pljuvačku bogatu enzimima da bi delimično rastvorile hranu i usisale je kroz usta.

Muve provode život hraneći se organskim materijalom koji se raspada, što uključuje trulu vegetaciju, sirovo meso i naravno gomile izmeta, što znači da sadrže i brojne bakterije od kojih se možete razboljeti.

Koje klice prenose muve?
Jedna revizija je uspela da identifikuje 130 patogena kućnih muva. To uključuje gljivice, viruse, parazite i bakterije, od kojih su neke bile „ozbiljne i po život opasne vrste“.

U mnogim delovima sveta, glavna pretnja je rizik od patogena koji se prenose hranom.

Ove klice mogu izazvati gadno trovanje hranom koje može izazvati povraćanje, dijareju, mučninu, bol u stomaku i temperaturu.

U studiji iz 2022. godine, naučnici su sakupili više od 100 kućnih muva sa farme u Njujorku i otkrili da su bile pune niza patogena koji se prenose hranom i koji utiču na zdravlje ljudi, uključujući salmonelu, ešerihiju koli, stafilokokus aureus, bacilus cereus i bacilus subtilis.

Pitanje je da li ima dovoljno patogena da se zdrava osoba razboli. Zavisi od toga koliko je muva sletelo na hranu i koliko su se zadržale.

Ako jedna muva ima kratak kontakt sa sveže kuvanom hranom, onda bi većina zdravstvenih stručnjaka rekla da to nije veliki problem i da hranu ne treba bacati.

Međutim, ako se roj muva satima gušta na vašem obroku, onda je najbolje da koristite zdrav razum i bacite hranu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.