Da li ste snob? Šta je snobizam i kako se prepoznaje?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li ste snob? Šta je snobizam i kako se prepoznaje?

U našem jeziku se za ovu osobu kaže da je pokondirena tikva ili skorojević.

Svi smo čuli za pojam snob, ali koliko nas zapravo zna pravo značenje ove reči?

Još sredinom 19-og veka u srednjoj školi Iton u Engleskoj izraz snob kreće da se koristi za sinove bogatih građanskih porodica koji su masovno počeli da upisuju ovu školu. Veoma brzo ovaj izraz se proširio i na druge engleske škole, a prvenstveno je korišćen uz ime dečaka iz građanskih porodica koji su se ponašali nadmeno u odnosu na druge učenike.

Iako je etimološki posmatrano termin snob nastao od latinske reči nobilitate, što znači plemić, u naš jezik ova reč iz engleskog jezika dolazi u negativnom kontekstu. Snob se definiše kao osoba koja druge ljude unapred smatra inferiornim u odnosu na sebe iz velikog broja razloga poput pretpostavljenog intelekta, bogatstva, obrazovanja i tome slično.

Najjednostavnije rečeno snob je osoba koja nastoji da izgleda otmeno kako bi što više ličina na pripadnike tzv. visoke klase. Snob je ono što se u narodu naziva skorojević, pokondirena tikva, osoba koja pati od sindroma gospođe ministarke.

Dakle, reč je o osobi koja se slepo povodi za stvarima koji pripadaju “višoj klasi”, pa tako izigrava damu ili gospodina iako za to nema ni sredstava, ni obrazovanja, a često ni mrvicu opšte kulture. On želi da impresionira sve one za koje misli da se nalaze iznad njega, dok sve ispod svog nivoa pokušava da baci u očaj.

Snob će na sve načine pokušati da učvrsti svoj status u društvu, jer je njemu najvažnije mišljenje drugih ljudi. Primera radi, jedna normalna osoba će ići u operu pre svega jer voli tu vrstu muzike i želi da je čuje, dok će naš snob otići tamo isključivo kako bi bio viđen od strane drugih ljudi, te na taj način dobio hvale.

Snob je i osoba koja po svaku cenu nabavlja markiranu garderobu, cipele, nameštaj, ide na plastične operacije bez realne potrebe, izlazi na popularna mesta, ne želi da bude viđena sa ljudima nižeg društvenog ranga, slepo prati trendove koje postavljaju poznati i bogati i koja sa omalovažavanjem i prekorom gleda ljude lošije obučene, našminkane od sebe.

Snob zavisi od valorizacije drugih ljudi, te će svoju ličnost formirati na osnovu želja i očekivanja drugih ljudi.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas