Da li se nalazite na emocionalnom rolerkosteru?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li se nalazite na emocionalnom rolerkosteru?

Emocije nas povezuju jedne s drugima. One su naši unutrašnji vodiči koji nam pomažu da odredimo naše blagostanje i stepen sreće u danu.

Kada se osećamo tužno ili usamljeno, to nas može navesti da tražimo utehu i društvo od prijatelja ili porodice. Kada smo ljuti ili povređeni, te emocije mogu ukazivati na to da moramo da pokušamo da promenimo svoje okolnosti kako bismo se osećali bolje.

U nekim životnim periodima, međutim, naš emocionalni život više liči na rolerkoster, sa usponima i padovima zbog kojih se osećamo iscrpljeno. Ova osećanja mogu da dovedu do toga da delujemo impulsivno a tada možemo reći i učiniti stvari zbog kojih kasnije žalimo.

Ako se trenutno borite sa emocionalnim rolerkosterom i želite da naučite da držite svoja osećanja pod kontrolom, sledeće veštine vam mogu pomoći:

Razmislite pre nego što delujete.

Kada dozvolimo da nas preplave talasi emocija, ponašamo se naglo i neodgovorno, posebno ako smo ljuti ili povređeni. Nekoliko dubokih udaha da bismo se smirili, može nam dati priliku da razmislimo o posledicama pre nego što odgovorimo onome ko nas je izveo iz takta.

Razmotrite širu sliku.

Kada se osećate uznemireno, pokušaj da sagledate situaciju iz drugačije perspektive može vam dati uvid u mišljenje druge osobe ili širu sliku našeg života. Da li je pobeda u još jednoj svađi važnija od pokušaja da održimo dobre odnose sa drugima.

Promenite svoje okolnosti kad god je to moguće.

Ako je vaša veza u poslednje vreme imala više padova nego uspona, savetovanje za parove može da vam pomogne da se vratite na pravi put. Ako se pak osećate kao da vam posao izaziva veliki stresa, traženje drugog ili pohađanje obuke u drugoj oblasti može biti konstruktivan način delovanja.

Vežbajte prihvatanje.

Bez obzira na to koliko dobro brinemo o sebi, uvek će se pojaviti situacije koje nas uznemiruju. Prihvatanje ovih izazova kao sastavnog dela života može nam pomoći u stvaranju većeg osećaja mira.

Započnite vođenje dnevnika.

Ako tokom dana doživite mnogo emocionalnih uspona i padova, vođenje dnevnika može biti korisna vežba. Zapisivanje borbi sa kojima ste se suočavali može vam pomoći da skinete teret sa grudi i pruži vam potrebni mir.

Naučite da oprostite.

Negovanje ljutnje prema drugom može biti izuzetno toksično za naše mentalno i fizičko zdravlje i dobrobit. Oslobađanjem svog unutrašnjeg bića besa i gorčine, možemo se otvoriti za veće saosećanje i ljubav prema drugima, kao i prema sebi.

Izvedite sebe na kafu.

Pustite svoje misli koje okružuju emocije i fokusirajte se na stvarne senzacije koje se javljaju u vašem telu. Na primer, ako ste ljuti, gde osećate bes? Da li se to manifestuje kao stegnuta lopta u stomaku ili kao napetost ili stezanje u vilici? Osvestite i provedite nekoliko trenutaka samo udišući taj osećaj.

Vežbajte prisutnost.

Kada razmišljamo o negativnim stvarima, to utiče na vaše emocije na snažan i negativan način. Umesto da zamišljate najgori scenario ili ponovo i iznova ponavljate neprijatno sećanje, vežbajte da budete svesni onoga što se dešava u ovom trenutku i da otpustite sve misli o prošlosti ili budućnosti.

Podelite svoja osećanja sa drugima.

Umesto da gurate svoje emocije pod tepih, izrazite ih drugima kad god možete. Ako se osećate uznemireno zbog incidenta koji se dogodio, ostavite malo vremena da se ohladite i racionalnije razmotrite situaciju. Zatim pokušajte da podelite svoje emocije kako biste ih izbacili iz sistema i postigli bolji uvid.

Naučiti da se nosimo sa svojim emocijama na zdrav način, umesto da ih pustimo da upravljaju našim životima, može da napravi ogromnu razliku u našoj sposobnosti da zadržimo osećaj stabilnosti i unutrašnjeg mira. Takođe, kada promislimo o svemu, nećemo više reagovati u afektu i na svoju štetu nego ćemo donositi odluke u svom najbolje interesu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas