Da li probate smesu za kolače pre pečenja? Evo zašto je to opasno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li probate smesu za kolače pre pečenja? Evo zašto je to opasno

Ko je neko vreme proveo u kuhinji začinjavajući omiljeno glavno jelo ili desert, dobro zna da se jelo ispituje i tokom kuvanja. Međutim, nema ništa slađe od lizanja pune kašike čokoladne smese koju ste upravo sipali u lonac.

Ali da li je tajno uživanje u još sirovoj mešavini kolača opasno po zdravlje?

Prva i osnovna stvar koja najčešće izaziva zabrinutost je činjenica da mešavine za kolače i biskvit sadrže sirova jaja, a najopasnija bakterija u tom slučaju je salmonela.

Infekcija salmonelom je praćena povišenom telesnom temperaturom, povraćanjem, dijarejom i grčevima u stomaku i često se manifestuje tek 12 sati nakon infekcije, a tegobe obično traju sedam dana.

Takođe, sirova mešavina za kolače ili biskvit sadrži sirovo brašno koje takođe nije dobro za zdravlje.

Pošto se brašno ne prerađuje ranije, može da sadrži bakterije koje se mogu ubiti samo kuvanjem, odnosno visokom temperaturom.

Međutim, zbog toga se bakterije mogu preneti na drugu površinu, a najčešće su to bakterije poput E. koli. Izaziva bolne grčeve u stomaku, povraćanje i dijareju koji mogu trajati pet do sedam dana.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.