Da li med zaista ne treba jesti metalnom kašikom? Evo šta je istina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ako krenete da jedete med svaki dan primetićete sledeće promene u organizmu

Koliko puta ste čuli da metalni escajg „ubija“ lekovita svojstva meda? Da li je i vama mrsko da metalnom kašičicom promešate vrelo čaj.

Koliko je med dobar za organizam već dobro znamo.

Njegova lekovita svojstva su neverovatna, on je odličan antioksidans, podstiče varenje i metabolizam, a dobar je i probiotik, jača imunosistem, obrzava oporavak organizma, leči kožu (od rana i opekotina) i sprečava nastanak bora…

Ali i u vezi s medom postoji toliko različitih uverenja – od boje, preko naziva, do načina na koji se koristi za potpun efekat.

Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti lekovita svojstva?

Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude delotvoran.
Iskusni pčelari tvrde da to nije istina.

Naime, med ima Ph oko 3,9. Metalni escajg napravljen je tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu s hranom.

Ali ono što je još važnije jeste sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.

Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu uništiti lekovita svojstva.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas