Da li je udar groma opasan za električne automobile?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li je udar groma opasan za električne automobile?

Pitanje punjenja električnog vozila tokom grmljavine je takođe jednako zanimljivo.

Strah od udara groma je neosnovan u slučaju električnih vozila. Kao i kod vozila na benzin i dizel, karoserija vozila deluje kao takozvani Faradejev kavez i električna energija se sprovodi oko putnika.

Nemački automobilski klub ADAC piše da nema posebne opasnosti zbog električnog pogona. Zato je vožnja električnog automobila bezbedna čak i tokom grmljavine.

Međutim, ADAC upozorava da (kao i kod “običnih” automobila) nakon udara groma ne dodirujete metalne delove u unutrašnjosti koji su u direktnoj vezi sa karoserijom. Većina novih putničkih automobila ionako je uglavnom obložena plastikom iznutra, tako da je rizik mali.

Treba voditi računa o tome gde je metalni okvir vrata vidljiv sa unutrašnje strane.

Pitanje punjenja električnog vozila tokom grmljavine će verovatno biti jednako zanimljivo. Ali ADAC jasno ističe: sve dok kuća ili stanice za punjenje imaju propisanu zaštitu od prenapona, ne bi trebalo biti opasnosti. Ovo se odnosi i na zidne instalacije za punejnje u kući i na javne punjače.

Prema ADAC -u, neosnovan je i strah od strujnog udara prilikom vožnje električnim automobilom kroz bare. Međutim, auto-klub navodi da “ne bi trebalo da se vozite kroz vodu ako ne znate koliko je duboka”.

Pod vodom mogu plutati predmeti koje ne možete da vidite i možete oštetiti automobil. Takođe može doći do kratkog spoja starterskog akumulatora od 12 V i tada će se automobil zaustaviti. Problem je u tome što starter baterija od 12 V obično nije zaštićena od vode, jer mora biti pristupačna.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.