Da li je sad pravi trenutak da kupite i ukrasite novogodišnju jelku? Evo šta savetuju eksperti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li je sad pravi trenutak da kupite i ukrasite novogodišnju jelku? Evo šta savetuju eksperti

Svako vreme ima svoje prednosti i mane.

Kada je pravo vreme da postavite jelku i ukrase? Ovo pitanje muči mnoge od nas a postoji mnogo različitih tradicija i verovanja kada je u pitanju najbolje vreme za početak ukrašavanja za Novu godinu.

U davna vremena

Tokom viktorijanskog perioda, božićna drvca su tradicionalno postavljana mnogo kasnije u decembru, često popodne na nakoličko Badnje veče Prve novogodišnje jelke okićene su u Nemačkoj u 16. veku i to jabukama i orasima.

U Srbiji pre Drugog svetskog rata kićenje jelke nije bilo praksa, jer se proslavljao samo Božić te se krtio Badnjak. Ova praksa uvedena je pedesetih godina prošlog veka.
Odmah posle Svetog Luke

Postoje ljudi koji obožavaju rano kićenje kuće i jelke te kreću s njim odmah nakon Svetog Luke, odnosno Noć veštica na Zapadu, 31. oktobra. Njima je, dakle 1. novembar početak praznične sezone te počinju da ukrašavaju svoj dom u ovo vreme. Ipak, eksperti ističu da je ovaj datum možda preran za kićenje jer može da se dogodi da se zasitite svojih prazničnih ukrasa.

Druga subota u mesecu

Psihoanalitičar Stiv Mekeun rekao je za UNILAD da rano postavljanje nobogodišnjih ukrasa produžava uzbuđenje koje izaziva praznična sezona. Deluje kao siguran put do onih nostalgičnih emocija iz detinjstva i tako vas čine srećnim.

Prema rečima psihološkinje Debore Serani, druga subota u decembru je svake godine dan kada najviše kupaca kupu prirodne jelke. Istraživanja pokazuju da se prodaja druge subote decembra udvostručila, utrostručila, a ponekad čak i učetvorostručila u poređenju s drugim danima za kupovinu.

Deset dana pre

Drugi mogu izabrati da svoje ukrase postave sedam dana pre Nove godine, što je naoptimalnije vreme, naročito ako kupujete prirodno drvce jer se zbog grejanja u stanovima, dešava da se jelke suše a iglice otpadaju.

Značaj ranog ukrašavanja

“Rano ukrašavanje vašeg doma može stvoriti neurološki pomak, skok u hormonu sreće dopaminu koji može da proizvede sreću. Ako će vam rano postavljanje novogodišnjejelke doneti malo dodatne radosti, zašto ne”, kaže Nens Henkok, dizajner enterijera.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.