Da li je roditeljima lakše da vaspitavaju ćerke ili sinove? Evo šta su rekli stručnjaci

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li je roditeljima lakše da vaspitavaju ćerke ili sinove? Evo šta su rekli stručnjaci

Ako pitate roditelje dečaka šta je teže odgajati – dečake ili devojčice, bez sumnje će vam reći dečake. Roditelji devojčica verovatno će misliti da je lakše odgajati dečake, ali činjenica je da, posebno u današnje vreme, nije lako vaspitati dete koje god pola.

Ova tema zainteresovala je i naučnike, koji su se pozabavili tim pitanjem i došli do odgovora da mozak roditelja koji imaju dečake brže stari, te u tom smislu izgleda kao da je ipak malo teže imati sina.

Studija je sprovedena na više od 13.000 roditelja starijih od 50 godina, a primećen je brži kognitivni pad kod onih koji imaju barem jednog sina, u poređenju sa onima koji nemaju dečaka. Takođe, oni koji imaju više od jednog dečaka imaju lošije kognitivne sposobnosti od onih koji imaju samo ćerke, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici iz SAD-a i Češke.

Istine radi, oni nisu istraživali šta je uzrok tom kognitivnom padu, ali smatraju da je možda olakšavajuća okolnost to što je veća verovatnoća da ćerke brinu o svojim roditeljima kada ostare, da im budu emocionalna podrška i vode računa o njihovom zdravlju.

S druge strane, roditelji koji imaju sinove manje su skloni tome da imaju neke zdravije životne navike.

Studija je pokazala i da su roditelji ženske dece kasnije u životu manje skloni tome da piju alkohol, puše cigarete ili konzumiraju drogu, dok majke muške dece češće imaju problema sa prekomernom težinom.

Brzina kognitivnog pada slična je kod majki i očeva, a naučnici naglašavaju da je efekat isti, bez obzira na to da li su deca biološka ili usvojena.

Ipak, rezultate ove studije ne treba shvatiti preterano ozbiljno jer je definitivno da nije lako odgajiti ni ćerku ni sina. S druge strane, i jedno i drugo je lepo, a ono što je izvesno je da se način vaspitanja dečaka i devojčica donekle razlikuje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.