Da li je posteljina od flanela zaista toplija od pamuka?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li znate koliko često treba da perete posteljinu? Odgovor je iznenadio mnoge

Stručnjaci za tkanine i tekstil otkrivaju ključne razlike, kao i koja je posteljina ipak toplija za hladne dane.

Teško vam je da odlučite koju posteljinu da odaberete? Na tržištu postoji mnogo stilova i dizajna, ali materijal koji izaberete je najvažniji faktor.

Dva tekstila koja se često upoređuju su pamuk i flanel. Iako vam se vizuelno, ali i na dodir, mogu učiniti potpuno drugačijima, ti materijali su zapravo prilično slični. I dok flanel često povezujemo sa zimom, a pamuk s letom, postavlja se pitanje koji materijal je, ipak, topliji.

Odgovor na to večno pitanje otkrivaju stručnjaci za tkanine.

Razlika u materijalu

Kad je reč o tome, flanel zapravo nije zasebna vrsta tkanine.

– Flanel je vrsta izrade, dok je pamuk vrsta tkanine. Komad flanela može biti izrađen od pamuka, vune, poliestera, ali ne i obrnuto – objašnjava Travis Zeng, stručnjak za tkanine i tekstil i viši vođa istraživanja i razvoja kompanije „Bedsure“.

Najčešće se flanel izrađuje od 100 odsto poliesterske pređe od mikrovlakana i prilično se razlikuje od konvencionalne pamučne tkanine. Pamučna tkanina izrađena je od biljaka, pa je to prirodno vlakno.

Poliesterska vlakna su sintetički polimeri veštačke izrade, koji su često napravljeni od plastike i imaju široku primenu u tekstilnoj industriji. Poliesterska mikrovlakna izrađena su od vrlo malih i tankih vlakana, što tkanini daje veći osećaj mekoće u odnosu na većinu pamuka.

– Iako su oba materijala izdržljiva, poliester je manje prozračan od pamuka – dodaje Travis Zeng.

Faktor topline

U suštini, to zavisi od materijala od kojih je napravljen flanel.

– Uopšteno, kada se upoređuje pamučna i flanelska posteljina, flanel je topliji i prijatniji od pamuka – kaže Zeng, dodajući da je i mekši. Razlog? Flanel je izrađen od mekanog tkanog konca – vlakna se bruse, čineći materijal vrlo mekanim za kožu.

– Glavni razlog zašto je posteljina od flanela toplija krije se u pahuljastim vlaknima koja pomažu u hvatanju vazduha, stvarajući džepove tople izolacije za telo – objašnjava Zeng. Dakle, ta meka vlakna ne samo što su prijatna već su i topla, a pravilo koje važi je da što je posteljina mekša i gušće tkana, to je toplija.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas