Da li antibiotici prave u organizmu više štete nego koristi?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li antibiotici prave u organizmu više štete nego koristi?

Antibiotici su lekovi koji se koriste kod ljudi koji se leče od bakterijskih zaraznih bolesti.

Međutim, mnogi se žale da su se naglo ugojili prilikom uzimanja antibiotika, a istraživanja su potvrdila da je to jedna od nuspojava ovih lekova.

Naime, prema nekim studijama pokazalo se da deca koja redovno uzimaju antibiotike imaju veći rizik od gojaznosti od dece koja ne uzimaju ovu vrstu lekova.

Jedno istraživanje na životinjama iz 2014. pokazalo je da životinje koje su bile izložene antibioticima dobijaju više na težini od onih koje nisu testirane na lekove.

Dalja istraživanja su otkrila uzrok, a to je da antibiotici značajno utiču na hormon gladi, koji se prvobitno luči u sluznici želuca i tako šalje signale mozgu da smo gladni.

Istraživanja su pokazala da antibiotici utiču na milijarde bakterija koje žive u crevima, uključujući i ljudska creva.

Oni izazivaju uništavanje digestivne flore i bakterijsku neravnotežu i jedan su od najčešćih uzroka nadimanja.

Takođe, mogu izazvati promenu navika u radu creva i apsorpciju hrane i hranljivih materija, što može izazvati osećaj umora ili slabosti, pa se uz njih preporučuje upotreba prebiotika, jer regulišu odnos loših i dobrih bakterija u sistem za varenje.

Zbog složenosti celog organizma, efekti antibiotika u odnosu na povećanje telesne težine i dalje su predmet istraživanja.

Zbog toga, ako već morate da uzimate antibiotike, vodite računa da uz njih redovno uzimate i probiotike i jedite prema preporukama lekara.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas