Crveni krst Srbije ima 60.000 volontera, 60 odsto njih čine mladi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Crveni krst Srbije ima 60.000 volontera, 60 odsto njih čine mladi

Crveni krst Srbije i ove godine obeležava 5. decembar – Međunarodni dan volontera, pod sloganom „nada“, a iz te organizacije tim povodom podsećaju da u svoj rad uključuju 60.000 volontera, od kojih 60 odsto čine mladi ljudi.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović rekao je za Tanjug da je doprinos volontera ono što zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske, političke i zdravstvene krize.

„Kao najveća i najstarija volonterska organizacija u zemlji Crveni krst Srbije podseća da su volonteri nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju i da je njihov učinak višestruk. Volontiranje osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, ono i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju i pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti“, rekao je Miladinović.

Posebna pažnja poklanja se volonterima koji deluju u svojim lokalnim zajednicama.

Prema Miladinovićevim rečima, volonterski rad u okviru Crvenog krsta Srbije predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade.

Porodica volontera Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca broji oko 17 miliona članova a u ovoj grupi dobrovoljaca, kako je rekao Miladinović, značajan deo čini mreža volontera Crvenog krsta Srbije i svih organizacija Crvenog krsta u Srbiji.

„Crveni krst Srbije ponosan je što neguje dobrovoljnost i humanost kroz aktivnosti svojih 60.000 volontera među kojima ima po godinama i po duhu mladih, onih koji su se tek zarazili klicom dobročinstva, kao i onih koji su radu u Crvenom krstu posvetili decenije, koji su i svojoj deci pokazali lepote puta volonterskog angažovanja i poveli ih njime“, kaže generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Miladinović je istakao da su volonteri Crvenog krsta poklonili svojim zajednicama gotovo milion časova volontiranja tokom kovid pandemije i da su „uvek budili nadu“.

„Oni su pružali utehu, brinuli o deci, starima, bolesnima, oni su edukovali, spasavali, davali krv i motivisali druge da učine isto time spasavajući živote“, rekao je Miladinović govoreći o radu volontera.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas