Brnabić posle sastanka sa premijerom Kine: Odnosi dve zemlje najbolji u istoriji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Brnabić posle sastanka sa premijerom Kine: Odnosi dve zemlje najbolji u istoriji

Kina je potvrdila potpunu principijelnost međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao što i Srbija podržava politiku jedne Kine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa kineskim kolegom Li Ćiangom u Šangaju.

Istakla je da je sastanak sa kineskim premijerom bio izuzetno dobar, srdačan i jako otvoren i ocenila da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji, dodajući da politički nemamo otvorena pitanja sa Kinom.

Brnabić je navela da je sa Li Ćiangom razgovarala o svim aspektima saradnje i o tome šta može još da se uradi u budućnosti u oblasti novih tehnologija, inovacija, veštačke inteligencije, biotehnologije.

Bilo je reči i o nedavnoj poseti predsednika Aleksandra Vučića Kini koja je, kako kaže, bila izuzetno dobra i otvorila mnoga vrata.

Prema njenim rečima, kineski premijer je preneo da je ta zemlja zainteresovana za mnogobrojne proizvode iz Srbije, ne samo za poljoprivredno-prehrambene, a tome će, kaže, odlično poslužiti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Ukazala je da, kada je reč o ekonomiji, potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini predstavlja otvaranje nove ere.

„Mi smo do ovog trenutka potpisali protokol o fitosanitarnoj inspekciji za tri vrste proizvoda, za med, proizvode od meda, sveže jabuke i za hranu za kućne ljubimce. U ovom trenutku smo pri kraju pregovora oko protokola u vezi sa izvozom pilećeg mesa u Kinu i suvih šljiva“, rekla je Brnabić.

Kako je dodala, zamolila je da to bude završeno što pre i da se 2024. godine vidi još jedan značajan iskorak, mada je naš izvoz u Kinu u poslednjih deset godina povećan 185 puta.

„Naša robna razmena je 2022. godine prešla šest milijardi dolara i to je rekord do sada“, ukazala je Brnabić i dodala da je Kina 2021. i 2022. godine bila najveći strani investitor u Srbiji, kao i u prva dva kvartala 2023. godine.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.