Brnabić: Opozicija se sprema za neuspeh na izborima koje je sama zahtevala

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Brnabić: Opozicija se sprema za neuspeh na izborima koje je sama zahtevala

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da opozcija pokušava da instrumentalizuje međunarodne institucije, OEBS i sve strane ambasade, zato što se sprema za neuspeh na izborima koje je sama zahtevala.

„Zahtevali su da se izbori održe do kraja godine, i to parlamentarni i lokalni zajedno. Sada se obraćaju međunarodnoj zajednici i stranim ambasadama i pokušavaju da dođe do odlaganja izbora, kao i promene odluke da će izbora uopšte biti“, rekla je Brnabić novinarma u Ubu.

Brnabić je odgovarajući na pitanje da li se zahtevi koje je navela u zvaničnom pismu OEBS-u, u okviru kojih je tražila da razmotri slanje Misije eskperata koji bi radio na proceni predizbornog okruženja i same pripreme za izbore, razlikuju od onih koji je naveo deo opozicije u pismu međunarodnoj zajednici, odgovorila da njihovi zahtevi nisu ni slični.

„Mi smo ozbiljni i konkretni, a oni kao i u svemu što rade neozbiljni. Pokušavaju da uvuku strani faktor u izazivanje nemira, što do sada nikada nije uspelo i mislim da ni neće uspeti, navela je premijerka, koja je danas obišla početak radova izgradnje regionalne sanitarne deponije “Kalenić“ u opštini Ub.

Brnabić je odbacila kritike predstavnika opozicije da ništa nije rađeno po pitanju unapređenja izbornih uslova ističući da su urađene tri bitne stvari:

„Odmah nakon izbora smo zajedno da ODIHR-om oformili radnu grupu, kao i stalnu radnu grupu koja radi na poboljšanju izbornih uslova. Zatim, izveštaj OEBS-a nakon izbora 2022. godine jasno kaže da postoje uslovi za slobodne i demokratske izbore, a da postoji još preporuka koje Srbija još nije implementirala. Bitno je da navedemo da smo mi do sada implementirali 79 odsto od ukupnog broja preporuka za samo dva izborna ciklusa, i po tome smo prvi u svetu. Takođe, OEBS donosi stalno odluke za unapređivanje izbora i izbornih uslova, u apsolutno svim državama na svetu, Kanade, Francuske, Nemačke, tako da te preporuke za Srbiju apsolutno nije ništa posebno“, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala i da se nada se da će tokom oktobra misija ODIHR-a doći u Srbiju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas