Brnabić: Od leks specijalisa nema ništa, opozicija isti nije ni napisala

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Brnabić: Od leks specijalisa nema ništa, opozicija isti nije ni napisala

Potpredsednica Glavnog odobra SNS i poverenica za Beograd Ana Brnabić rekla je da od „leks specijalisa“ koji traži opozicija, a kojim bi se uvažili svi njihovi zahtevi, nema ništa i da ona predlog tog zakona nije ni videla, jer ga opozicija, kako je navela, nije ni napisala.

Odgovarajući na pitanje novinara da, ako je leks specijalis mogao da se donese za EKSPO, Beograd na vodi ili prodaju NIS-a, zašto je i sada nedemokratski da se donese leks specijalis – ako bi to omogućilo da svi učestvuju na izborima, Brnabić je rekla da su izbori raspisani i da, kako je naglasila, „od toga nema ništa“, jer ga opozicija nije napisala i predala Narodnoj skupštini kada su bile konsultacije.

Ona je objasnila da je opozicija govorila samo o tome i da je menjala mišljenje o sadržaju leks specijalisa.

„Dva dana, taj leks specijalis treba za sve izbore, da svima skrati mandat i svi izbori da se održe 2. juna. A onda dva dana, taj leks specijalis treba da spreči održavanje izbora u Beogradu u njihovom zakonskom roku i da ih odloži za oktobar. Pa da li taj leks specijalis treba da odloži izbore ili treba da skrati mandat? Šta u stvari treba taj leks specijalis da uradi?“, rekla je Brnabić.

Ona kaže da ih je pitala o kakvom je leks specijalisu reč, ali da su menjali odgovor.

“ Bio je jedan dogovor, juče je bio drugi. A dve nedelje pre toga je bio treći. Je li neko predložio leks specijalis? Osim toga što oni pričaju o leks specijalisu, je li postojalo nešto što smo mi mogli da pročitamo ili vidimo?“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da se opozicija nije potrudila ni da ga napiše i da je sada kasno, jer su beogradski izbori raspisani.

„Šta sad treba da imamo? Leks specijalis koji će da ukine raspisane izbore od strane Narodne skupštine i da pita (Dragana) Đilasa kad mu odgovara, po istraživanjima javnog mnjenja, da budu izbori“, dodala je ona.

Ona je još jednom naglasila da nikada nije videla leks specijalis i zapitala se da li opozicija očekuje da ga drugi napišu.

„Ne znam da li očekuju valjda da mi napišemo taj leks specijalis, pa da damo njihovim veličinama da ga pogledaju sami, pa da nam kažu šta treba da ispravimo. Da li je taj leks specijalis da pomerimo sve izbore za 2. jun ili je taj leks specijalis da pomerimo sve izbore za 2. oktobar? Ili je taj leks specijalis, što bi verovatno bila istina, da svi sedimo, ćutimo i da gledamo u Đilasa, pa da čekamo šta će taj veliki Đilas da kaže, kada će da se održe izbori i koji izbori“, rekla je ona.

Kako je istakla, sada se vidi da opozicija nije imala problem sa spiskovima ili izbornim procesom, već da je njima samo problem datum.

“ Datum traže u odnosu na to kada oni misle da su popularni ili manje popularni. Dakle, više nije problem ni sa izbornim uslovima, ni sa biračkim spiskom, ni sa ODIHR preporukama. Ništa od toga više nije problem, zato što smo se mi oko svega toga dogovorili. Problem je samo datum“, dodala je ona.

Brnabić je istakla da se sada tačno vidi o čemu je reč, jer da su, kako je rekla, imali problem sa biračkim spiskovima i izbornim procesom, ne bi još u septembru prošle godine tražili hitno raspisivanje izbora u roku od dva meseca.

„Sada nema nigde više Republika Srpska. Kaže, raspišite sve izbore zajedno u 60 lokalnih samouprava, zato što ćemo onda tako sprečiti seljakanje birača. Pa čekajte, vama je prvi problem bio valjda Republika Srpska. Jel tako? Između 40 i 50 hiljada birača. Kako vi time rešavate taj problem? Ne rešavate. Ali vi znate da taj problem ne postoji. Da su to sve bile laži. I sami su sada pokazali i sami su dokazali“, objašnjava Brnabić.

Ona je naglasila da beogradski izbori ne mogu da se pomere, već da moraju da se održe 2. juna i da je ona dala predlog opoziciji da se za druge izbore u lokalnim samoupravama dogovore.

„Dakle, ovo što oni sada traže, to sam im ja ponudila, samo bez Beograda. Zato što za Beograd više nije bilo vremena. Meni je isticao rok da kao predsednica Narodne skupštine raspišem te izbore. Dakle, sve ostalo što traže i to smo im dali. I rekli su ne“, naglasila je Brnabić.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.