Brnabić: Birački spiskovi se uvek mogu proveriti na sajtu MDULS

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Brnabić: Birački spiskovi se uvek mogu proveriti na sajtu MDULS

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da u Srbiji nije moguće praviti lažne biračke spiskove, jer se svi birački spiskovi mogu u svakom trenutku proveriti na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na konferenciji za medije u Vladi Srbije, premijerka je odbacila optužbe dela opozicije da vlast fiktivno naseljava birače u Beograd, istakavši da bi se videlo na biračkim spiskovima da neko dnevno prijavljuje 300-500 ljudi u glavnom gradu.

Kako je rekla, cilj te kampanje dela opizicionih stranaka je pokretanje haosa u Srbiji 18. decembra.

„Što se tiče broja birača na teritoriji grada Beograda, nema značajnijeg odstupanja u broju birača. Taj broj fluktuira uobičajenom dinamikom. Razlika u broju birača u Beogradu u septembru 2023. godine u odnosu na 2014. godinu je neverovatnih 750 ljudi, što je razlika od 0,05 odsto. Jel vidite neke dramatične razlike?“, ukazala je premijerka.

Dodala je da je to istina i pokazuje koliko deo opozicije ssiri lazzi.

„To pokazuje da im ništa nije sveto. Ovo nije politička borba, ovo je blaćenje i destabilizacija države. Mi moramo iznova i iznova da ovo pokazujemo OEBS-u i evropskoj delegaciji. Oni ne reaguju, jer imaju ove podatke. Oni koji ne dođu do nas da dobiju sve te podatke i koji veruju samo opoziciji i medijima, misliće da je ovo banana država, što je i bila do 2012. godine“, poručila je premijerka.

Istakla je da deo opozicije nije shvatio da je uvedena e-uprava.

„Oni i dalje misle da može da se tako igra, piše i briše iz biračkog spiska i u birački spisak. To je bilo moguće i oni od toga polaze, a bili su dovoljno lenji da nisu ni ispratili šta smo uradili u oblasti elektronske uprave u poslednjih 10 godina. Polaze od toga kako je izgledalo do 2012. godine“, rekla je premijerka.

Podsetila je da je do 2012. godine svaka lokalna samouprava vodila svoj birački spisak, da je sve bilo u papirima i da praktično nije postojala nikakva kontrola.

„Čak je moglo da se desi da jedan birač bude upisan više pita. Niste mogli da imate uvid u birački spisak. Doda se na papiru neko u birački spisak i niko ništa ne zna. Mi smo 2019. godine povezali matične knjige sa biračkim spiskom. Danas se automatski briše iz biračkog spiska lice koje premine ili, na primer, kada lice promeni prezime nakon venčanja, automatski se ažurira u biračkom spisku“, navela je Brnabić.

Ona je naglasila da od 2021. godine na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu postoji birački spisak za svaku lokalnu samoupravu koji se ažurira do zaključenja biračkog spiska na svaka tri meseca, a potom se omogućava uvid u podatke o imenima i prezimenima svih birača u Srbiji po biračkim mestima.

„Da znaju to, mogli su od 2021. godine svaki dan da prate fluktuacije i promene u broju u okviru biračkog spiska. Ali ne znaju, kao ni mediji koji ih podržavaju i svaki dan objaljuju neistine. Sve je transparentno na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu“, poručila je premijerka.

Dodala je da opozicija vodi istu predizbornu kampanju kao za izbore 2020. i 2022., i zapitala kako nisu do sada izbrisali sa spiska fantomske birače.

„Umesto da obilaze Srbiju i da pričaju sa ljudima i pokažu plan i program, oni iznose najgore uvrede na račun porodice predsednika Srbije Aleksandra Vučića, gde su u blato uveli njegove roditelje i sina. Druga stvar je alibi koji im je potreban za gubitak na izborima“, rekla je premijerka.

Kako je rekla, da nije reagovala, oni bi stvorili ambijent nestabilnosti.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić naglasila je da je povodom naveda o onome što se dogodio u Užicu, kada je, navodno, licu preminulom 2005. godine stigao dopis da je ostvarilo pravo na glasa, Ministarstvo odmah reagovalo i poslalo dopis i jednoj i drugoj jedinici lokalne samouprave kojim traži izjašnjenje.

„Čekamo odgovor i čim budemo imali informacije izaći ćemo sa tim u javnost“, rekla je Dražić na pitanje novinara.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas