Begović o planovima Instituta za zemljište, jednog od najstarijih u Srbiji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Begović o planovima Instituta za zemljište, jednog od najstarijih u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović obilazak instituta i naučno-istraživačkih organizacija pod jurisdikcijom ministarstva nastavila je posetom Institutu za zemljište gde je sa zaposlenima razgovarala o planovima i viziji te jedne od najstarijih institucija u zemlji a čiji naučnici pomažu da Srbija ima dobro zemljište, kvalitetnu hranu i zdravo okruženje.

„Obilazak i razgovor sa zaposlenima u Institutu prilika je da se čuje za potencijale te institucije, da se vidi u čemu su izuzetni, kakve resurse imaju, u čemu Ministarstvo može da im pomogne“, rekla je Begović i podsetila da je Institut za zemljište osnovan pre 170 godina.

Begović je navela da obilazak naučno-istraživačkih organizacija, odnosno instituta pruža mogućnost da se nadležni upoznaju sa vizijom Instituta, da saznaju za njihovu strategiju i snagu, ali i za izazove sa kojima se suočavaju.

„Institut za zemljište bitan je za poljoprivredu, za životnu sredinu, a bitno je da imamo čisto, dobro zemljište kako bismo imali čistu i kvalitetnu hranu, čisto i zdravo okruženje“, rekla je ministarka novinarima nakon obilaska Instituta.

Za sve to, kako je dodala potrebni su naučnici i istraživanja, kako bi rešavali i neka zagađenja u budućnosti i kako bi sprečavali da dođe do zagađenja resursa bez koga nema života.

„Danas smo kao Ministarstvo, odnosno ispred Vlade Srbije i države razgovarali i o tome kako možemo da pomognemo da se Institut brže razvija, da se više uključi u međunarodnu saradnju, da prijavljuju mnogo više međunarodnih projekata, posebno zato što poseduju znanje i nauku“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, Institutu za zemljište, je da bi ostvario te ciljeve potrebna mala pomoć u povezivanju i za to je jako bitno da država, odnosno Ministarstvo radi sa svojim institutima, da im pomogne, da Srbiju prikažu u najboljem svetlu i ali i da Srbija od njih ima mnogo više koristi nego što danas imamo.

Direktorka Instituta za zemljište Mira Milinković izrazila je zadovoljstvo što su ona i njeni saradnici imali priliku da upoznaju ministarku Begović sa ciljevima razvoja te institucije kao i da čuju kako Ministarstvo planira budući razvoj naučno-istraživačkog rada.

„Jako nam je bitno da pratimo kako ministarstvo vidi budući razvoj naučno- istraživačkog rada“, rekla je ona i dodala da im je važno da podstiču i mlade da učestvuju u razvoju nauke o zemljištu.

Podsetila je da je Institut za zemljište ustanova koja ima dugu tradiciju, koja je iznedrila brojne projekte značajne kako za državu tako i za region.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.